Cum este masurat indicele SP 500 si ce rol are?

HomeEconomie

Cum este masurat indicele SP 500 si ce rol are?

Indicele SP 500 masoara valoarea actiunilor celor mai mari 500 de corporatii listate la Bursa de Valori din New York sau Nasdaq, in functie de capita

Pe centura Capitalei se va circula inca doi ani bara la bara
Cumpără Ethereum de pe o platformă sigură – Ro.Exchange
Primeşti salariul la Banca Românească? Ai dobânzi mai mici la creditul ipotecar!

Indicele SP 500 masoara valoarea actiunilor celor mai mari 500 de corporatii listate la Bursa de Valori din New York sau Nasdaq, in functie de capitalizarea bursiera. Intentia Standard & Poor’s este de a avea un pret care sa ofere o privire rapida asupra pietei bursiere si a economiei.

Intr-adevar, indicele S&P 500 este cea mai populara masura folosita de mass-media financiara si de profesionisti, in timp ce mass-media si publicul larg ar putea fi mai familiarizati cu Dow Jones Industrial Average. S&P 500 este menit sa ofere un barometru al pietei bursiere si al economiei SUA, acoperind aproximativ 80% din capitalizarea bursiera disponibila, spre deosebire de cele 30 de actiuni din Dow Jones.

S&P 500 este adesea considerat indicatorul de referinta principal pentru actiunile din SUA si sunt disponibile multe fonduri mutuale si ETF-uri care urmaresc indicele. Datorita influentei sale, este important sa se inteleaga cum este construit acest indice si ce anume masoara pe piata, chiar si atunci cand cumperi actiuni romanesti, cum ar fi actiuni Medlife.

Ce rol are indicele SP 500?

  • SP 500 este menit sa urmareasca piata de actiuni din SUA;
  • Este alcatuit din 500 dintre cele mai mari companii publice;
  • Indicele este ajustat in functie de fluctuatie si calculat folosind un divizor de indice proprietar, dezvoltat de Standard & Poor’s;
  • Un dezavantaj al indicelui este ca este ponderat fata de actiunile cu capitalizare mare;
  • Cu toate acestea, acopera majoritatea zonelor pietei americane, cuprinzand aproximativ 80% din capitalizarea pietei disponibila.

Cum este calculat indicele SP 500

Cele mai citite articole

Indicele SP 500 este un indice ponderat cu capitalizarea de piata ajustata cu flotarea libera. Fiind ajustat la float, indicele este recalculat continuu pe baza numarului de actiuni disponibile pentru tranzactionare. Deoarece este construita prin capitalizarea pietei, cu cat o companie este mai mare, cu atat o pondere mai mare va fi trecuta in SP.

Capitalizarile de piata ajustate de free-float pentru toate actiunile constitutive sunt insumate pentru a obtine capitalizarea totala de piata a SP 500. Acesta este apoi impartit la un divizor de indice, care este o cifra proprie dezvoltata de Standard & Poor’s.

Divizorul este ajustat atunci cand exista divizari de actiuni, dividende speciale sau divizari care ar putea afecta valoarea indicelui. Divizorul se asigura ca acesti factori non-economici nu afecteaza indicele.

Cele mai citite articole