3 mituri despre vitamina C

HomeStiri

3 mituri despre vitamina C

Vitamina C este una dintre cele mai bine cunoscute și mai populare vitamine. Ea este privită adesea ca un panaceu și, deși are o mulțime de roluri în

Estonia apelează la hackeri pentru a combate ştirile false legate de coronavirus
Cafea pentru birou: Cum să alegi sortimentul potrivit pentru productivitate 
11 Moduri creative pentru a folosi  o hală de închiriat

Vitamina C este una dintre cele mai bine cunoscute și mai populare vitamine. Ea este privită adesea ca un panaceu și, deși are o mulțime de roluri în organism și aduce numeroase beneficii, există și unele mituri care se propagă referitor la ea. Descoperă, în continuare, ce e adevărat și ce nu apropo de vitamina C!

1. Vitamina C previne răcelile

Vitamina C este un nutrient esențial pentru sănătate, având un rol important în funcționarea sistemului imunitar. Aceasta ajută la producerea de celule albe din sânge, care luptă împotriva infecțiilor și bolilor, stimulând astfel imunitatea. Vitamina C este implicată în numeroase procese biologice, inclusiv sinteza colagenului, carnitinei și neurotransmițătorilor, metabolismul proteinelor și funcția imună adecvată.

Există o convingere populară că vitamina C poate preveni răcelile. Desigur, aceasta este esențială pentru sănătate, dar studiile științifice nu au putut demonstra în mod concludent că vitamina C poate preveni răcelile. Totuși, vitamina C poate reduce durata și severitatea simptomelor de răceală.

Vitamina C este, de asemenea, un antioxidant puternic, ceea ce înseamnă că poate proteja celulele corpului de daunele provocate de stresul oxidativ. Acesta este un proces natural care poate contribui la dezvoltarea bolilor cronice, inclusiv a bolilor de inimă și a anumitor tipuri de cancer.

2. O doză mare de vitamina C poate fi toxică

Toxicitatea vitaminei C se referă la ingestia unei cantități excesive de vitamina C, depășind cu mult doza zilnică recomandată pentru adulți. În funcție de sex și vârstă, doza zilnică recomandată pentru adulți variază între 75 și 120 miligrame. Consumul unei doze de 2000 miligrame pe zi este considerat a depăși doza recomandată pentru un adult.

Efectele secundare ale consumului excesiv de vitamina C includ diareea, greața, vărsăturile, durerile de cap, arsurile la stomac și insomniile. Aceste simptome pot varia în funcție de persoană și de cantitatea de vitamina C consumată. Un risc mai puțin cunoscut al consumului excesiv de vitamina C este dezvoltarea pietrelor la rinichi.

Totuși, trebuie să înțelegi că, deși poate evolua cu o serie de simptome neplăcute, excesul de vitamina C nu este, propriu-zis, toxic. Substanța este solubilă în apă, iar excesul se elimină pe cale renală.

3. Toate sursele de vitamina C sunt la fel de benefice

Cele mai citite articole

Vitamina C poate fi obținută dintr-o varietate largă de surse. Deși citricele sunt adesea asociate cu vitamina C, există o multitudine de alte alimente care conțin această vitamină esențială. Ardeii, broccoli, kiwi, căpșunile și multe altele sunt alimente bogate în vitamina C. De fapt, o jumătate de cană de ardei roșu crud conține 95 mg de vitamina C, ceea ce este mai mult decât doza zilnică recomandată, de 75 mg pentru femei și 90 mg pentru bărbați.

În ceea ce privește suplimentele de vitamina C, este important să se înțeleagă că nu toate sunt la fel. Deși acestea pot oferi o doză concentrată de vitamina C, ele nu pot înlocui diversitatea nutrienților pe care o dietă echilibrată și variată o poate oferi. Vitamina C naturală, obținută din alimente, poate fi absorbită mai eficient de către corpul uman decât vitamina C din suplimente, posibil datorită prezenței simultane a altor vitamine și minerale în alimente, care pot ajuta la absorbția vitaminei C.

Procesarea alimentelor poate, de asemenea, să afecteze conținutul lor de vitamina C. De exemplu, gătitul la temperaturi ridicate sau depozitarea pe termen lung poate reduce conținutul de vitamina C al alimentelor. 

Există trei mituri populare despre vitamina C aceasta nu previne în mod direct răcelile, dozele mari nu sunt neapărat toxice, iar sursele acestei vitamine nu sunt toate la fel de benefice. Adoptă o alimentație variată, bogată în fructe și legume proaspete, și discută cu medicul înainte de alege un supliment de vitamina C, el îți poate spune care este cel mai eficient pentru tine!

Sursehttps://www.medlife.ro/articole-medicale/vitamina-c-si-carenta-de-vitamina-c 

Cele mai citite articole