Legislaţia camerelor de supraveghere ascunse

HomeTehnologie

Legislaţia camerelor de supraveghere ascunse

Utilizarea camerei spion este astăzi  în creştere. Această cameră ultra compactă poate fi ascunsă în obiectele folosite zi de zi. Drept urmare,

Ce este o centrala termica si care sunt tipurile de centrale disponibile pe piata?
Alege acum viitorul tău frigider incorporabil
Cum alegi o placă video în 2023: sfaturi esențiale de care să ții cont

Utilizarea camerei spion este astăzi  în creştere. Această cameră ultra compactă poate fi ascunsă în obiectele folosite zi de zi. Drept urmare, este extrem de discretă fiind instrumentul perfect pentru a vedea fără a fi văzut. Deşi este foarte ușor de obţinut, există totuși reguli care trebuie respectate pentru a putea monitoriza legal cu o cameră spion. Astfel, persoanele care doresc să joace un rol de spion, precum James Bond, trebuie să ştie cum s-o facă fără a încălca legea. 

Ce este o cameră spion?

Camerele spion sau camerele spy sunt modele mici ce pot fi ascunse în obiecte inofensive, cum ar fi:

  • lampă; 
  • ceas cu alarmă;  
  • pix; 
  • capac. 

Drept urmare, sunt atât de discrete încât devin aproape invizibile. Dar cum este posibilă obținere unei imagini clare cu un obiect atât de mic? 

Cum funcționează o cameră spion? 

Principiul este de fapt foarte simplu: un transmițător este plasat în interiorul obiectului servind drept camuflaj, în timp ce un receptor separat permite recepția la distanță a imaginilor filmate de camera spy.

Cu toate acestea, dimensiunile reduse ale camerelor spion nu le împiedică să ofere imagini de înaltă definiție. Unele modele de camere spion au chiar o rezoluție Full HD care permite înregistrarea unor imagini de calitate excelentă. Chiar și minuscule, acestea sunt echipate cu un recorder video, un microfon, un card micro SD, viziune nocturnă și chiar detectarea mișcării.

De ce este necesară o cameră spion?

  • De obicei, oamenii preferă un astfel de model pentru  filmarea într-un mod discret, adică 

fără ca cei din jur să vadă camera, din diverse motive.

  • Camera spion poate servi foarte bine ca şi cameră de supraveghere interioară și poate 

Cele mai citite articole

proteja bunurile prețioase, cum ar fi bijuteriile, dispozitivele de înaltă tehnologie sau banii. 

  • De asemenea, proprietarii de case poate monitoriza personalul gospodăriei, cum ar fi 

menajera sau bona, pentru a se asigura că le sunt respectate instrucțiunile.

  • Avantajul camerei spion este că potențialii hoți nu vor fi suspicioși și nu vor putea 

descoperi camera, astfel vor ignora existența acesteia. Există însă o modalitate de a descoperi prezenţa acestei mini camere şi anume, folosind un detector microfoane  – dispozitiv eficient care detectează orice microfon sau cameră ascunsă.

Ce spune legea despre utilizarea camerelor spion?

Legea care reglementează utilizarea camerelor de supraveghere este legea privind protecția datelor. Aceasta specifică faptul că proprietarii spațiilor private au dreptul să-şi instaleze camere cu scopul protejării locuinţelor sau a afacerilor. Însă este interzisă montarea camerelor în spaţii unde ar putea atenta la intimitatea unei persoane, precum cabine de probă, vestiare, toalete şi altele similare.

Cu toate acestea, legea este mult mai flexibilă în ceea ce privește instalarea unei camere spion de către o persoană în casa sa. Trebuie doar să avertizeze oamenii pe care îi primește că pot fi filmați. În mod similar, în ceea ce privește angajarea personalului de acasă, este de asemenea necesar să se prevină, prin specificarea acestui fapt în contractul de muncă, de exemplu.

Această legislație este oarecum împotriva scopului camerei spion, care este de a filma fără ca nimeni să știe. Prin urmare, imaginile recuperate nu pot fi utilizate într-un cadru legal.

Astfel, utilizarea camerei spion nu este interzisă de lege, dar utilizarea acesteia este supravegheată pentru a evita abuzurile și pentru a garanta respectarea vieții private a tuturor.

Cele mai citite articole