Cum estimăm valoarea bijuteriilor din aur?

HomeStiri

Cum estimăm valoarea bijuteriilor din aur?

Unul dintre cele mai des amanetate obiecte sunt bijuteriile din aur. Asta se datorează faptului că aproape oricine are în casă un obiect din aur, ori

Ce ai nevoie pentru un party de zile mari
Ce trebuie să știi despre liberalizarea pieței de energie?
Ce așteptări au companiile de la specialiștii în IT?

Unul dintre cele mai des amanetate obiecte sunt bijuteriile din aur. Asta se datorează faptului că aproape oricine are în casă un obiect din aur, oricât de mic ar fi, dar și faptului că lipsa acestora, fie și pentru o scurtă perioadă de timp, nu le perturbă viața în nici un fel. 

De aceea, cu toate că portofoliul de obiecte pe care o casă de amanet le primește ca garanție pentru împrumuturile acordate s-a diversificat destul de mult în ultima perioadă, bijuteriile din aur rămân în topul celor mai frecvent amanetate obiecte. 

Care sunt criteriile în funcție de care se stabilește valoarea bijuteriilor din aur?

Principalul motiv pentru care cei mai mulți apelează la serviciile pe care le oferă o casa de amanet constă în lipsa banilor. Fie că este vorba despre o urgență sau pur și simplu au depășit bugetul alocat cheltuielilor lunare, amanetarea bijuteriilor este una dintre cele mai rapide și simple soluții de a face rost de bani. Totuși, oamenii trebuie să fie conștienți de faptul că suma pe care o pot obține, în schimbul bijuteriilor, este influențată într-o mare măsură de modul în care sunt evaluate acestea. 

Cele mai citite articole

Prin urmare, odată ce s-au prezentat cu bijuteriile la amanet și după menționarea intenției, acestea sunt evaluate de personalul casei de amanet, fiind luate în considerare o serie de aspecte:

  • greutatea bijuteriilor – inițial, bijuteriile trec printr-un proces de cântărire în vederea stabilirii valorii acestora;
  • puritatea aurului – de asemenea, numărul de karate pe care îl au bijuteriile este la fel de important. Cu cât numărul este mai mare, cu atât și suma ce poate fi împrumutată crește;
  • starea în care se află bijuteriile – dacă acestea sunt rupte sau au un grad ridicat de uzură, valoarea acestora scade;
  • accesoriile – multe bijuterii au accesorii precum pietre prețioase, care pot crește valoarea acestora, însă este necesar ca proprietarul să dețină un certificat de autenticitate a acestora. În cazul în care bijuteriile au pietre semiprețioase sau care nu sunt veritabile, se va lua în calcul numai calitatea aurului. 

Cum procedează evaluatorul pentru a stabili valoarea bijuteriilor din aur? 

Persoana care se va ocupa de evaluarea bijuteriilor din aur deține o vastă experiență în domeniu, astfel că toți pașii necesari îi sunt foarte cunoscuți și ușor de realizat. Odată ce clientul s-a prezentat cu bijuteriile în casa de amanet, indiferent dacă intenționează să le vândă sau numai să le amaneteze, o persoană avizată se va ocupa de evaluarea și estimarea prețului acestora. 

Primul pas constă în cântărirea bijuteriilor, după care, cu ajutorul unei lupe, expertul va identifica puritatea aurului din care acestea sunt realizate. De asemenea, acesta va inspecta foarte atent toate bijuteriile pentru a putea stabili gradul de uzură al acestora. Ulterior, pe baza tuturor informațiilor obținute, evaluatorul poate face o estimare de preț. Astfel, în funcție de estimarea valorii bijuteriilor va fi stabilită și suma care poate fi împrumutată. 

Cele mai citite articole