Cum alegem culoarea usilor de interior?

HomeDiverse

Cum alegem culoarea usilor de interior?

Alegerea unei usi de interior este o mare provocare, mai ales tinand cont de gama variata de modele, culori si solutii tehnologice disponibile pe pia

Care este principalul motiv pentru care oamenii cumpara ceasuri?
Inul: material favorit pentru vestimentația de vară a bărbaților
Gătit acasă – elementul vieții sănătoase

Alegerea unei usi de interior este o mare provocare, mai ales tinand cont de gama variata de modele, culori si solutii tehnologice disponibile pe piata. Din fericire, este suficient ca cei interesati de aceasta achizitie, sa cunoasca cateva reguli de baza care vor face ca potrivirea usii cu interiorul sa nu fie atat de dificila. 

Usile – un element important al amenajarii

Un model de usa ales gresit poate strica intreaga amenajare interioara. Inainte de a se decide asupra unui anumit model, proprietarii trebuie sa analizeze cu atentie cateva aspecte. Mai intai se va lua considerare designul interior planificat al apartamentului – stilul si schema de culori. Se presupune ca nuanta usii ar trebui sa se potriveasca, in primul rand, cu alte elemente fixe, adica podeaua, mobilierul sau ferestrele.

Cand vine vorba de stil, cel mai bine este ca usa sa sublinieze caracterul interiorului. In amenajarile moderne, minimaliste, modelele simple vor fi mult mai potrivite, in timp ce in interioarele clasice si stilizate (de exemplu, retro), usile masive din lemn cu numeroase decoratiuni vor arata grozav.

Ce culori sa alegi pentru usi interior? 

Desigur ca astazi se pot alege usi de orice culoare: rosii, albastre, verzi, galbene si chiar negre. Insa cele mai populare si usor de asortat cu restul locuintei sunt cele in nuantele naturale ale lemnului sau cele albe.

Culoarea lemnului 

Cele mai citite articole

In cazul unei usi de culoarea lemnului, se  pot alege nuantele deschise (de exemplu frasin, fag, artar), intermediare (cum ar fi stejarul) si nuante inchise (de exemplu, wenge, mahon, nuc). 

Cea mai sigura solutie este sa se potriveasca culorile pe baza similitudinii – usile luminoase la un interior cu podea deschisa si usile mai inchise la unul intunecat. Nu trebuie aleasa nuanta exacta, dar combinatia selectata trebuie sa se potriveasca vizual.

Daca insa se doreste  o combinatie contrastanta, contrastul ar trebui sa fie suficient de mare pentru a-l face sa para intentionat si nu accidental, cauzat pur si simplu de selectia gresita a culorii usii. Si aici este important un ton similar – cald sau rece.

Culoare alba 

Alegerea unei usi porta doors pret reprezinta o solutie aleasa foarte des, a carei popularitate i se datoreaza in principal stilului scandinav omniprezent in interioare. Este o alegere universala, care se potriveste perfect cu tamplaria alba a ferestrelor. Merita, de asemenea, sa se ia in considerare achizitionarea unor plinte albe – acestea vor adauga eleganta si stil, mai ales in combinatie cu culoarea peretilor, alta decat cea alba.

Sau poate o alta culoare?

Usile colorate sunt o solutie indrazneata, iar atunci cand sunt selectate corespunzator, vor deveni un plus plin de culoare pentru interior. Se vor potrivi mai ales amenajarilor moderne, unde culoarea intensa este laitmotivul, precum si apartamentelor decorate intr-un stil eclectic. 

De ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi usile interior?

Atunci cand se alege usa perfecta pentru casa sau apartament proprietarii trebuie sa tina cont de cateva sfaturi si anume:  

  • plinta trebuie sa se potriveasca cu usa si/sau podeaua;
  • detaliile sunt importante – au un impact urias asupra designului apartamentului. Nu doar usile trebuie sa fie in ton cu interiorul, ci si accesoriile acestora. Este important ca manerul, incuietoarea sau balamalele sa aiba nuanta corespunzatoare (de exemplu, auriu, argintiu) si finisajul (de exemplu, lucios sau mat), in concordanta cu alte elemente prezente in interior.
  • usile din toate camerele ar trebui sa provina dintr-un singur set si sa aiba aceeasi culoare.

Cele mai citite articole