Ce este o centrala termica si care sunt tipurile de centrale disponibile pe piata?

HomeTehnologie

Ce este o centrala termica si care sunt tipurile de centrale disponibile pe piata?

O centrala este un vas metalic, inchis, destinat sa produca caldura sau apa calda, prin incalzirea apei la o temperatura mai mare decat cea a mediulu

Inoxul în bucătărie: De ce sunt dulapurile frigorifice din inox preferate de chefi
Hoverboard vs. scuter electric vs. skateboard. Ce variantă să alegi?
Hoverboard-ul pentru copii: informații și caracteristici importante

O centrala este un vas metalic, inchis, destinat sa produca caldura sau apa calda, prin incalzirea apei la o temperatura mai mare decat cea a mediului si la o presiune mai mare decat cea atmosferica.

In timpul iernii este foarte dificil de trait  confortabil fara un sistem de incalzire care  incalzeste casa sau spatiile comerciale. Un sistem de incalzire functioneaza ca un circuit inchis, in care apa calda este dispersata astfel incat sa radieze caldura necesara pentru a incalzi fiecare zona. Acest sistem este compus din centrala care functioneaza pe diferite tipuri de combustibili. Diferenta dintre tipurile de centrala se bazeaza, in principal, pe modul in care intra aerul necesar arderii si pe iesirea gazelor spre exterior. Fie ca sunt centrale pe gaz natural, pe gaz propan sau  ulei este important ca fiecare persoana care vrea sa isi cumpere o centrala sa aleaga cele mai bune variante disponibile pentru situatia sa specifica. Aleroma este locul in care se pot gasi cele mai bune centrale, indiferent de tipul pentru care se opteaza.

Tipuri de centrale in functie de modul lor de functionare

Inainte de a se  alege o centrala noua  este necesar sa se compare intre diferite modele si sa se analizeze caracteristicile lor tehnice. Mai jos, se explica ce tipuri exista:

Centrala  pe gaz 

Cele mai citite articole

Centralele pe gaz  sunt considerate unul dintre cele mai sigure pentru casa  si spatiile comerciale, acest lucru se datoreaza faptului ca camera lor de ardere este izolata ermetic de mediul casei, adica oxigenul de care au nevoie pentru a face arderea vine din exterior, iar gazele emise de aceasta sunt expulzate din ea, astfel incat sa fie mai sigure si mai eficiente. Aceasta clasa de functionare defineste doua tipuri care difera in ceea ce priveste consumul de energie si eficienta de lucru, acestea fiind centrale cu emisii scazute de noxe si centrale  pe condensare.

Pentru centralele pe gaz, este important sa se stie cand se face revizia la centrala termica astfel incat sa se ia cele mai bune decizii in acest sens. Recomandarea este aceea de a tine cont de specificatiile producatorului, dar si de specificatiile generale date de legislatia existenta pentru a fi evitate accidentele si amenzile.

Centrala pe curent

O centrala pe curent este de asemenea o alegere optima pentru toate persoanele care pot folosi curent la un pret rezonabil. Aceasta centrala este mai putin periculoasa decat cea pe gaz pentru ca nu folosesc combustibil fosil si nu se racordeaza la instalatia de gaze. Cu toate acestea, este mai costisitoare si uneori poate fi mai greu de folosit pentru ca centralele electrice sunt de obicei produse smart.

Centrale pe lemne

Centralele pe lemne sunt cel mai greu de folosit pentru ca va fi nevoie ca cineva sa alimenteze centrala, sa o goleasca de cenusa si sa se ocupe de intretinerea cosurilor astfle incat sa evite accidentele. Toate aceste operatiuni se pot dovedi extrem de neplacute in momentul in care o centrala trebuie sa ofere caldura continuu.

Cele mai citite articole