Sustenabilitatea unei companii din punct de vedere ISO

HomeInternational

Sustenabilitatea unei companii din punct de vedere ISO

În 2023, conceptul de ”sustenabilitate” a căpătat o importanță aparte, atât în ceea ce privește mediul înconjurător, cât și în succesul pe termen lun

Apple ar putea muta între 15 și 30% din producția sa din China, din cauza războiului comercial cu SUA
Excursii Mykonos Grecia – Sejur cu avionul
Un virus atacă sistemele informatice ale spitalelor din Spania

Sustenabilitatea unei companii din punct de vedere ISO

În 2023, conceptul de ”sustenabilitate” a căpătat o importanță aparte, atât în ceea ce privește mediul înconjurător, cât și în succesul pe termen lung al unei companii. Date fiind numeroasele schimbări climatice, resursele naturale tot mai limitate și exigențele venite din partea consumatorilor și a autorităților, orice afacere care vrea să se bucure de reputație și profit trebuie să își revizuiască/îmbunătățească practicile rutiniere pentru ca mediul să fie cât mai puțin afectat de activitățile zilnice. 

Companiile se află sub o presiune constantă de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a contribui la eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice. Totodată, trebuie să devină mai eficiente în utilizarea resurselor și să caute surse de materii prime din surse sustenabile.

Mulți dintre consumatori și investitori au așteptări etice ridicate de la companii. Aceștia își doresc ca organizațiile să aibă practici comerciale corecte, care să promoveze condiții de muncă sigure și respectă drepturile omului. 

Guvernele din întreaga lume adoptă legi și reglementări mai stricte privind protecția mediului și responsabilitatea socială a companiilor. Business-urile care nu se conformează acestor reglementări au parte de amenzi și sancțiuni financiare, ceea ce le afectează atât reputația, cât mai ales cifra de afaceri.

ISO și sustenabilitatea în afaceri

ISO (Organizația Internațională de Standardizare) este o organizație globală independentă care dezvoltă și publică standarde internaționale pentru diverse domenii, inclusiv gestionarea calității, mediului, securității informațiilor și multe altele. 

Una dintre cele mai importante contribuții ale ISO la mediul de afaceri a fost dezvoltarea standardelor legate de sustenabilitate. ISO 14001, de exemplu, este un standard global pentru gestionarea mediului, în timp ce ISO 26000 stabilește îndrumări pentru responsabilitatea socială a organizațiilor. Aceste standarde oferă îndrumări clare și instrumente pentru companii în vederea îmbunătățirii performanțelor lor sustenabile.

ISO și sustenabilitatea în afaceri sunt intrinsec legate, deoarece standardele ISO oferă un cadru crucial pentru evaluarea, implementarea și menținerea practicilor de sustenabilitate în organizații. 

Pe de-o parte, ISO 14001 furnizează un proces structurat pentru identificarea și evaluarea impactului unei organizații asupra mediului, le ajută să dezvolte planuri și să implementeze măsuri pentru a minimiza impactul asupra mediului, prin reducerea consumului de energie sau promovarea reciclării.

De cealaltă parte, ISO 26000 încurajează organizațiile să respecte drepturile omului și să promoveze condiții de muncă corecte și echitabile în lanțul de aprovizionare, cu practici comerciale etice, ce includ combaterea corupției și promovarea concurenței loiale.

Cele mai citite articole

În ceea ce privește economia de energie, ISO 50001 ajută companiile să identifice și să implementeze măsuri pentru reducerea consumului. Acest lucru nu numai că reduce costurile, ci și contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la protejarea mediului.

Beneficiile implementării standardelor ISO

Implementarea standardelor ISO pentru sustenabilitate aduce numeroase beneficii companiilor, întrucât acestea ajută la creșterea eficienței, la reducerea riscurilor și la îmbunătățirea reputației organizaționale.

Reducerea impactului asupra mediului

Unul dintre principalele obiective ale standardelor ISO pentru mediu, cum ar fi ISO 14001, este reducerea impactului asupra mediului. Companiile care își implementează și respectă aceste standarde au un cadru clar pentru identificarea și gestionarea aspectelor de mediu legate de activitățile lor. 

Eficiența operațională

Standardele ISO pentru sustenabilitate pot ajuta la creșterea eficienței operaționale a unei companii. Prin evaluarea și optimizarea proceselor, organizațiile pot economisi resurse și bani. De exemplu, ISO 50001 se concentrează pe managementul energetic, iar implementarea sa poate reduce costurile de energie și poate îmbunătăți rentabilitatea afacerii.

Reducerea riscurilor și conformitatea legală

Standardele ISO oferă instrumente pentru identificarea și gestionarea riscurilor legate de sustenabilitate. Prin abordarea activă a acestor riscuri, companiile pot evita amenzi și litigii, asigurându-se că sunt în conformitate cu reglementările legale și cu așteptările părților interesate.

Reputație și competitivitate

Companiile care implementează cu succes standardele ISO pentru sustenabilitate pot obține o reputație mai bună în rândul consumatorilor, partenerilor de afaceri și investitorilor. Consumatorii din ce în ce mai preocupați de mediu și de etica afacerilor preferă să facă afaceri cu organizații responsabile din punct de vedere social și de mediu. Acest lucru poate duce la o creștere a cererii pentru produsele și serviciile companiei și la creșterea competitivității pe piață.

Companii care au avut succes în implementarea standardelor ISO

Pentru a ilustra potențialul pozitiv al standardelor ISO pentru sustenabilitate, să analizăm câteva studii de caz ale companiilor care au obținut succes în acest domeniu.

Toyota

Toyota este cunoscută pentru angajamentul său față de sustenabilitate și a fost una dintre primele companii din industria auto care a adoptat ISO 14001 pentru gestionarea mediului. Prin implementarea acestui standard, Toyota a reușit să reducă emisiile de CO2 și să optimizeze utilizarea resurselor în producția sa, obținând economii semnificative de costuri.

Patagonia

Compania de îmbrăcăminte și echipamente pentru activități în aer liber, Patagonia, a fost un lider în domeniul responsabilității sociale și de mediu. Aceasta a implementat ISO 14001 și ISO 26000 pentru a-și îmbunătăți performanțele de sustenabilitate și pentru a-și asuma responsabilitatea socială. Rezultatul a fost o creștere a încrederii consumatorilor și o creștere semnificativă a vânzărilor.

Cele mai citite articole