Stocul de birouri al României va crește cu 500.000 mp până la finalul anului 2021

HomeStiri

Stocul de birouri al României va crește cu 500.000 mp până la finalul anului 2021

Piața de birouri din București și din marile orașe regionale din România - Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov - continuă să se dezvolte, investit

3 invenții utile pe care să le folosești în complexul rezidențial pe care urmează să îl construiești
Accesorii de birou pentru lucrul de acasă: Cum să-ți creezi un spațiu eficient
Birou de proiectare pentru casa ta de vis

Piața de birouri din București și din marile orașe regionale din România – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov – continuă să se dezvolte, investitorii locali și străini având proiecte în construcție sau programate pentru livrare cu o suprafață de aproximativ 500.000 de metri pătrați care va fi dat în folosință în următoarele 16 luni, potrivit Cushman & Wakefield Echinox.

Cea mai activă piață rămâne Bucureștiul, cu proiecte de aproximativ 340.000 metri pătrați programate pentru livrare până la sfârșitul anului 2021, urmate de Timișoara (80.000 metri pătrați), birouri de închiriat Timișoara, Cluj-Napoca (36.000 metri pătrați), închiriere birouri Cluj și Brașov (25.000 metri pătrați).

Cei mai activi dezvoltatori în ceea ce privește suprafețele programate să fie livrate în perioada următoare sunt One United (94.000 mp), Iulius Group (60.000 mp), Portland Trust (45.000 mp) și Forte Partners (41.000 mp).

Cele mai citite articole

La sfârșitul primului semestru, stocul modern de birouri din București era de aproximativ 2,9 milioane de metri pătrați suprafață închiriabilă, fără a lua în calcul clădirile ocupate direct de proprietari, în timp ce stocul din orașele regionale se apropia de pragul de 1 milion de metri pătrați cele mai mari piețe fiind Cluj-Napoca (347.000 mp), Timișoara (245.000 mp) și Iași (226.000 mp).

Criza medicală cauzată de pandemia COVID-19 a influențat în mod semnificativ utilizarea spațiilor de birouri, companiile adoptând diverse metode pentru a-și proteja angajații, dar a avut un impact mai mic asupra ocupării spațiului, deoarece majoritatea companiilor analizează în continuare cele mai bune medii și lungimi soluții pe termen lung pentru a-și continua activitatea. Astfel, rata locurilor de muncă vacante variază de la 10,3% în București, cu valori de 4,7% în Floreasca – Barbu Văcărescu și 7,4% în CBD, la 5,6% în Cluj-Napoca sau 5,7% în Brașov.

Necesitatea construcțiilor moderne, calitative, în locații atractive, nu va dispărea, având în vedere pandemia COVID-19, fie că vorbim despre spații de birouri, rezidențiale sau comerciale. Dezvoltatorii, băncile și investitorii înțeleg că este vorba despre regândirea modului în care vor fi utilizate spațiile de birouri, nu lipsa de nevoie de astfel de spații, motiv pentru care activitatea pe toate șantierele mari a continuat într-un ritm constant, atât în ​​București și în țară. Un semn de încredere în potențialul pieței de birouri locale este dat și de faptul că dezvoltatori precum Speedwell sau Iulius Group au început să construiască noi proiecte în această perioadă, în București și Timișoara, respectiv în Iași, în timp ce băncile continuă să finanțeze acest lucru sector, iar piața tranzacțiilor a rămas activă.

Chiriile principale au rămas stabile, la un nivel de 19 € / mp / lună în București și 15 € / mp / lună în Cluj-Napoca sau Timișoara, după o perioadă lungă în care concurența dintre dezvoltatori a menținut chiriile pieței locale la o nivel competitiv în comparație cu orașele similare din Europa Centrală și de Est.

Cele mai citite articole