A avea o baie mică presupune în egală măsură avantaje și dezavantaje, cu toate că mulți ar fi tentați să considere asta un mare neajuns. La capitolul
A avea o baie mică presupune în egală măsură avantaje și dezavantaje, cu toate că mulți ar fi tentați să considere asta un mare neajuns. La capitolul avantaje am putea trece faptul că nu trebuie să investești foarte mult pentru a amenaja o baie mică, întrucât ai nevoie de mai puține materiale. De asemenea, un alt avantaj este acela că baia mică se întreține mult mai ușor, iar asta presupune și o economie la produsele de curățenie.
Dacă e să vorbim despre dezavantaje, principalul motiv de nemulțumire este legat de lipsa spațiului. Referitor la acest aspect, principala provocare este amenajarea unei băi mici, astfel încât să îți rămână loc să te poți mișca în ea. Dacă ai o astfel de situație, te ajutăm cu sfaturi și idei de amenajare.
Folosește o cabină de duș
Cada este cel mai voluminos accesoriu din orice baie, iar în cazul unei încăperi mici, aceasta poate să ocupe cea mai mare parte din spațiu. În unele cazuri, poți fi nevoit să folosești o cadă prea mică, din cauza lipsei de spațiu, iar atunci începi să-ți pui problema dacă ai într-adevăr nevoie de așa ceva. Noi am spune că nu, iar sfatul nostru este să renunți la cadă în favoarea unei cabine de duș. Aceasta este poziționată pe verticală, și astfel câștigi mai mult spațiu decât dacă ai folosi o vană, care oricum era prea mică pentru a te putea relaxa în ea.
Alege faianță cu plăci mari
Deși mulți ar fi tentați să aleagă gresie și faianță de dimensiuni mici, pentru a se raporta la spațiul redus al băii, specialiștii în amenajări interioare recomandă folosirea plăcilor mari pentru pereți și pardoseală. Explicația constă în faptul că plăcile mici fac spațiul să pară înghesuit și nu este acesta efectul pe care ți-l dorești când ai o baie mică. De cealaltă parte, plăcile mari amplifică senzația de spațiu, iar astfel baia va părea mai mare și nu vei avea acea senzație de înghesuială. Pentru a fi în tendințe, alege o nuanță din culorile anului 2021, însă ține cont că pentru spațiile mici se potrivesc cel mai bine tonurile deschise.
Montează o ușă glisantă
Cele mai citite articole
Atunci când dispui de un spațiu limitat, chiar și deschiderea ușii devine o problemă. Există o soluție și pentru asta. Ușile clasice se deschid spre interior sau spre exterior, așa că trebuie să lași loc liber în apropierea lor, pentru a le putea manevra. În plus, o ușă care se deschide spre interior într-o încăpere mică amplifică și mai mult lipsa de spațiu, așa că ai nevoie de o alternativă. Aceasta este ușa glisantă, care se deschide în lateral, paralel cu peretele. O astfel de ușă nu te încurcă deloc, nu se „împiedică” de covorul de baie și nu reduce din spațiul pe care îl ai la dispoziție.
Dulapuri suspendate
Nu e o idee bună să încarci baia cu un dulap când tu abia ai loc să te miști; astfel de mobilier este mai potrivit pentru spațiile generoase. Totuși, pentru că ai nevoie de un spațiu de depozitare, poți monta un dulap suspendat pe unul dintre pereți. La fel de eficientă va fi și o etajeră sau câteva rafturi montate pe pereți, care nu îți vor afecta cu nimic libertatea de mișcare. De asemenea, nu ezita să montezi și câteva cârlige pe post de cuier pentru prosoape și halatele de baie.
Amplifică spațiul cu ajutorul oglinzilor
Oglinda este un accesoriu nelipsit din baie, iar în cazul tău o poți folosi și pentru a amplifica senzația de spațiu. Folosește cea mai mare oglindă pe care o poți monta deasupra chiuvetei, și nu ezita să amplasezi oglinzi și pe ușile dulapurilor. În măsura în care spațiul îți permite, poți monta o oglindă mare pe unul dintre pereți, iar imaginea reflectată va face ca baia să pară mai spațioasă.
Ține cont de sfaturile de mai sus și dimensiunile reduse ale băii nu vor mai constitui o problemă; în acest fel, te vei bucura doar de avantajele pe care un astfel de spațiu le oferă.