Inul este una dintre cele mai vechi și mai bune fibre naturale utilizate în producția de țesături pentru îmbrăcăminte. Istoria sa datează de câteva m
Inul este una dintre cele mai vechi și mai bune fibre naturale utilizate în producția de țesături pentru îmbrăcăminte. Istoria sa datează de câteva mii de ani, ceea ce este mult mai mult decât cea a bumbacului. Inițial, a fost folosit pentru producerea de sfori cu care au fost cusute piei, în timp ce primele țesături au apărut în jurul secolului al VIII-lea î.Hr.
În ultimele secole, inul a fost materialul industrial de bază din care au fost cusute saci pentru produse agricole și substanțe libere (zahăr, făină), pânză pentru artiști și haine de lucru pentru cele mai joase clase sociale. Patch-ul „țesătură pentru săraci” a blocat efectiv interesul pentru in în industria confecțiilor până la mijlocul secolului XX. Au câștigat în schimb materiale precum: mătasea, lâna și bumbacul.
Inul este o țesătură pe care oamenii o iubesc de mulți ani și în fiecare an așteaptă cu nerăbdare momentul în care își pot scoate propriile camasi de IN din cutii. Pe vreme caldă, nu este nimic mai bun decât o cămașă albă de in cu mânecile suflecate. Confortul pe care îl oferă este comparabil cu … fără haine deloc. Probabil că nu există nicio altă țesătură care să ofere corpului un confort deosebit ca inul. Acest lucru se datorează proprietăților naturale ale acestei țesături, cum ar fi permeabilitatea la aer (la mărire ridicată structura inului arată ca o sită) și higroscopicitatea (lenjeria poate absorbi 25% din apă fără a da impresia că este udă; elimină perfect umezeala de la suprafața corpului).
Avantaje ale inului
Celelalte avantaje ale inului sunt:
- rece la atingere,
- hipoalergenic și antibacterian; nu irită sau sensibilizează,
- are o durată lungă de viață și vârsta funcționează în avantajul său, devine mai plăcut la atingere cu fiecare spălare
- este ecologic și biodegradabil,
- în timpul prelucrării plantei de in, se pot obține multe alte materii prime pentru producție: ulei de in și lac, hârtie, plăci de paie și brichete.
O trăsătură caracteristică a inului, considerată de mulți ca fiind dezavantajul său, este susceptibilitatea la sifonare. Dar această caracteristică este responsabilă pentru farmecul hainelor de in. Nicio altă țesătură nu arată la fel de naturală ca inul mototolit cu o textură de nod eterogenă. Aceasta este esența verii.
Adversarii inului îi subliniază și textura rigidă și aspră. Inul natural și brut își pierde aceste caracteristici după câteva sau o duzină de spălări, dar aceasta este mai degrabă o istorie, deoarece în zilele noastre majoritatea țesăturilor de in după părăsirea fabricii de filare sunt supuse unor procese de spălare și înmuiere, care fac țesătura plăcută la atingere și mai puternică
Cele mai populare elemente ale îmbrăcămintei bărbătești din in sunt: cămăși, pantaloni, pantaloni scurți și jachete, precum și accesorii precum: lenjerie, cravate, eșarfe. Datorită climatului constant încălzit din țară, din ce în ce mai des pe stradă poți vedea costume de in, foarte populare în țările mediteraneene.
Cămășile bărbătești de in
Pentru mulți bărbați, sunt un sinonim pentru vară. Aceste camasi barbati ieftine sunt perfecte pentru cele mai fierbinți călduri și călătorii de vacanță. Inul subțire conferă pielii un nivel ridicat de confort – nu numai că elimină perfect umezeala, dar și protejează eficient împotriva razelor solare în soarele arzător (desigur, țesăturile ușoare fac cel mai bine), așa că sunt de preferat cele cu mâneci lungi.
Deoarece gulerele de in sunt rareori rigidizate cu fire, iar țesătura în sine este foarte plastică, se recomand cămăși cu guler și buton – se vor potrivi mai bine și nu vor zbura în vânt.
Cămășile din in nu trebuie să fie utilizate numai în ținute casual (de exemplu, pentru pantaloni scurți, pantaloni chino și blugi clasici). Modelele într-o culoare (alb, albastru, roz) cu guler rigid pot fi purtate chiar și cu costume, desigur pentru ocazii informale.