Ce trebuie să ştii pentru a începe proiectul de consolidare a unei case vechi?

HomeDiverse

Ce trebuie să ştii pentru a începe proiectul de consolidare a unei case vechi?

A consolida o casă veche este uneori o necesitate, alteori o provocare pe care şi-o lansează însăşi tinerii sau cei care decid să o cumpere şi să val

Inul: material favorit pentru vestimentația de vară a bărbaților
Mircea Geoana – „Mihaela, dragostea mea”
Oportunități de creștere și colaborare: Soluția închirierii unui birou în București

A consolida o casă veche este uneori o necesitate, alteori o provocare pe care şi-o lansează însăşi tinerii sau cei care decid să o cumpere şi să valorifice aceasta investiţie la adevăratul potenţial. Cert este că fără ajutor specializat din partea unei companii ce se ocupă inclusiv de renovări locuinţe, cum este Cross Design, renovarea ar fi mult îngreunată şi posibilă numai cu un buget foarte mare. Consolidarea unei case vechi presupune, aşadar, muncă, răbdare, un buget generos şi un plan bine pus la punct.

Actele necesare pentru a consolida o casă veche

Pentru a consolida o casă veche este necesară obţinerea unei serii de acte înainte de a începe proiectul propriu-zis, acte fără de care acest proiect nu ar putea fi posibil. Primul pas ar fi obţinerea certificatului de urganism, un document necesar pentru lucrări de restaurare, demolare, extindere sau pentru construcţiile noi. 

Acest certificat sta la baza procesului de autorizaţie şi da o listă cu toate avizele ce trebuie bifate pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Tot certificatul de urbanism oferă informaţii importante, cum ar fi zona oraşului în care se încadrează casa de renovat, dacă este o clădire monument istoric, dacă este sau nu protejată prin lege, pentru că dacă este sunt necesare mai multe aprobări pentru a renova casă.

Următorul pas este obţinerea autorizaţiei de construire şi toate avizele necesare, pe baza certificatului de urbanism. Aceasta autorizaţie este necesară pentru orice lucrare de reconstrucţie, construcţie, reabilitare, modificare, extindere, schimbare de funcţiune, chiar şi pentru instalaţii. Avizele se obţin de la instituţii separate cu sedii separate. Renovarea unei construcţii vechi necesită avize pentru salubritate, alimentare cu gaze, apă, energie electrică. Dacă este lucrare mare de renovare, va fi nevoie şi de aviz ISU.

Cu ajutorul unui arhitect, autorizaţia de constuctie şi renovare poate fi mai uşor obţinută, pentru că a apela la ajutorul acestui specialist înseamnă că sunt puse la punct proiecte ce ţin de structură, arhitectură şi instalaţia casei. Proiectele şi avizele obţinute trebuie depuse la serviciul de urbanism din cadrul primăriei pe raza căreia se află casa, urmând ca în 30 de zile să fie eliberată şi autorizaţia de construire, fără de care lucrările nu pot începe.

Cât costă consolidarea unei case vechi?

Un alt lucru care îi interesează pe cei ce au în plan un astfel de proiect de anvergură, de consolidare şi renovare a unei case vechi, este bugetul. Desigur că răspunsul este unul relativ. Depinde de foarte mulţi factori determinarea bugetului pentru un asemenea proiect, unul din cei mai importanţi factori fiind calitatea obiectului final.

Sunt situaţii în care renovarea unei case vechi implica altă compartimentare, implica schimbarea instalaţiilor, refacerea faţadei, a acoperişului şi a curţii, la care se adăugă structura şi plata proiectării, iar suma finală ar putea fi foarte generoasă. Ceea ce înseamnă că bugetul renovării unei case este dat de calitatea consolidării, materialele folosite, sistemele termice sau de ventilaţie, de calitatea finisajelor şi tamplaiilor, precum şi de mobilier şi alte aspecte.