5 semne că bebelușul se pregătește să vină pe lume

HomeSanatate

5 semne că bebelușul se pregătește să vină pe lume

În ultimele săptămâni de sarcină, corpul tău trece prin procese complexe care îl pregătesc pentru naștere. În acest articol poți afla mai multe infor

Măsuri de siguranță extremă contra Covid luate în unitățile de catering autohtone
Redescoperă plăcerea de a mânca și de a vorbi: implanturile dentare sunt răspunsul
3 motive pentru care sa introduci in altimentatia ta coacazele negre

În ultimele săptămâni de sarcină, corpul tău trece prin procese complexe care îl pregătesc pentru naștere. În acest articol poți afla mai multe informații despre schimbările prin care trece corpul tău și despre semnele care te anunță că bebelușul se pregătește să vină pe lume.

1. Contracțiile Braxton Hicks

Contracțiile false Braxton Hicks sunt de obicei mai puțin intense decât contracțiile reale, dar totuși percepute cu claritate și responsabile pentru multe stări de panică în rândul gravidelor. Ele apar în a doua jumătate a sarcinii și se intensifică pe măsură ce data nașterii se apropie.

Contracțiile Braxton Hicks sunt importante în pregătirea corpului pentru naștere, fiind responsabile de stimularea uterului și antrenarea mușchilor abdominali. Ele pregatesc colul uterin pentru naştere prin dilatare și determină eliberarea de hormoni de tipul prostaglandinelor. 

Contracţiile Braxton Hicks contribuie la pregătirea muşchilor pelvini şi ajută bebeluşul să se poziţioneze corect pentru naştere. Ele pot fi cu ușurință deosebite de travaliul real prin două elemente: sunt neregulate și dispar odată cu schimbarea poziției corpului gravidei [1].

2. Secreția de colostru

Secreția de colostru este unul dintre semnele esențiale că bebelușul se pregătește să vină pe lume. Colostrul este primul lapte matern, o substanță galbenă, cu un conținut mare de grăsimi, care conține anticorpi, minerale și nutrienți esențiali pentru sănătatea și dezvoltarea bebelușului. Acesta îl va ajuta să lupte împotriva infecțiilor și a bolilor și să primească suficiente substanțe nutritive în primele zile de viață, când volumul stomacului său este foarte mic. 

Corpul femeii sintetizează colostrul sub acțiunea hormonilor prolactină și oxitocină, înainte și dupa naștere. Procesul poate începe cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte de naştere, iar uneori picăturile de colostru pot fi eliminate spontan.

Datorită concentraţiei ridicate de nutrienţi și anticorpi, colostrul oferă beneficii importante pentru sistemul digestiv al bebeluşilor și se recomandă introducerea acestuia inca din prima oră de viață [2]. 

3. Relaxarea ligamentelor

Hormonii sintetizați de corpul mamei în ultimele săptămâni de sarcină fac ca ligamentele uterului și ale simfizei pubiene să devină mai puțin rigide, permițându-i corpului să se pregătească pentru naștere. Acest proces poate începe chiar cu câteva luni înaintea aducerii pe lume a bebelușului.

Sinteza de prostaglandine permite ligamentelor să se relaxeze, ceea ce are ca scop asigurarea unui spațiu suficient pentru ca bebelușul să treacă prin canalul pelvin. În plus, această relaxare a ligamentelor joacă un rol important în diminuarea durerii pe care o simte mama în timpul travaliului. Relaxarea ligamentelor precede coborârea bebelușului în pelvis [3].

4. Coborârea bebelușului

Coborârea bebelușului în pelvis este, de obicei, precedată de rotirea acestuia în poziția cea mai favorabilă nașterii, cu capul în jos. Presiunea pe care capul bebelușului o exercită asupra colului uterin și a oaselor bazinului este importantă pentru etapele travaliului: dilatația colului și angajarea fătului în canalul pelvin. 

Viitoarea mămică poate percepe cu ușurință momentul coborârii bebelușului: respirația se îmbunătățește deoarece crește spațiul în zona superioară a toracelui, sarcina nu mai presează pe diafragm, burtica pare să fie purtată mai jos. Coborârea sarcinii se poate produce cu câteva săptămâni înainte de naștere [4]. 

5. Eliminarea dopului gelatinos

Dopul gelatinos este o acumulare de mucus care sigilează orificiul cervical și protejează sarcina împotriva unor eventuale infecții bacteriene. Eliminarea dopului cervical poate precede debutul travaliului cu până la 10 zile și se produce, în general, treptat. Este un semn clar al schimbărilor care au loc la nivelul colului uterin, care se scurtează și se înmoaie, pregătindu-se de dilatarea necesară nașterii. 

Cele mai citite articole

Doopul gelatinos are aspectul unei secreții abundente de mucus, care conține uneori și firișoare de sânge. De la eliminarea dopului gelatinos până la naștere pot trece câteva zile, deci altele sunt simptomele pe care trebuie să le urmărești pentru a identifica debutul travaliului [5].

Nașterea este un proces fiziologi cextrem de complex, pe care corpul mamei îl pregătește din timp. Discută cu medicul specialist despre orice întrebări ai putea avea pe marginea acestui subiect. 

Bibliografie

1. Australia, Healthdirect. “Giving Birth – Early Signs of Labour.” Www.pregnancybirthbaby.org.au, 30 Jan. 2023, www.pregnancybirthbaby.org.au/giving-birth-early-signs-of-labour, accesat la 28 februarie 2023;

2. Colleen,de Bellefonds. “10 Signs of Labor.” What to Expect, WhattoExpect, 6 Oct. 2014, www.whattoexpect.com/pregnancy/labor-signs, accesat la 28 februarie 2023;

3. NHS. “Signs That Labour Has Begun.” Nhs.uk, 1 Dec. 2020, www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/signs-of-labour/signs-that-labour-has-begun/, accesat la 28 februarie 2023;

4. Queensland;, c=AU; o=The State of. “How Your Body Prepares for Labour | Journey of Labour.” Www.qld.gov.auwww.qld.gov.au/health/children/pregnancy/antenatal-information/journey-of-labour/how-your-body-prepares-for-labour#:~:text=During%20late%20pregnancy%20a%20hormone, accesat la 28 februarie 2023;

5. “Signs of Approaching Labor: How to Tell Your Baby Is Coming Soon.” Parentswww.parents.com/pregnancy/giving-birth/signs-of-labor/signs-of-approaching-labor/, accesat la 28 februarie 2023.

Cele mai citite articole