Curățarea unui covor persan: 4 pași de urmat

HomeStiri

Curățarea unui covor persan: 4 pași de urmat

Dacă ești posesorul fericit al unui covor persan, cu siguranță îți dorești să îi prelungești cât mai mult durata de viață, pentru a te putea bucura d

Sportivii surzi au primit peste 3.000 euro de la Viorel Paunescu
Tipuri de Fundații în Care se Folosesc Piloți Forați
Novak Djokovic câștigă turneul ATP Masters 1000 de la Paris

Dacă ești posesorul fericit al unui covor persan, cu siguranță îți dorești să îi prelungești cât mai mult durata de viață, pentru a te putea bucura de modelul atractiv și culorile aprinse. Am pregătit un articol cu cele mai importante recomandări de care trebuie să ții cont atunci când cureți covorul persan. 

Ce sunt covoarele persane?

Covoarele persane sunt realizate manual, în mod tradițional în Iran, Afganistan și țările din jur. Deoarece includ modele complicate, cu o varietate de culori și texturi vibrante, covoarele persane reprezintă adevărate opere de artă. Ele sunt realizate din materiale naturale, printre care lâna, bumbacul și mătasea. Covoarele persane sunt foarte apreciate pentru frumusețea și măiestria cu care sunt lucrate, reprezentând un accesoriu minunat pentru o casă aranjată cu mare atenție la detalii.

Oferind un sentiment unic de eleganță oricărui spațiu interior, covoarele persane sunt alegerea ideală pentru persoanele cu gust rafinat. Covoarele sunt disponibile în multe dimensiuni, forme și culori, astfel încât pot fi utilizate în orice cameră, indiferent de funcționalitatea ei sau de mărime. Mai mult, covoarele persoane sunt durabile, putând rezista zeci de ani de utilizare intensă, cu singura condiție a unei întreținere corespunzătoare. 

Cum se curăță un covor persan?

Deoarece sunt realizate din materiale delicate, curățarea covoarelor persane reprezintă un proces delicat, ce trebuie realizat cu multă atenție. Este importantă utilizarea unor produse adecvate pentru curățare, care să nu afecteze nici fibra, dar nici culorile covorului. Pentru a evita orice accidente care pot distruge un covor persan, este recomandată curățarea acestora la o spălătorie covoare Ilfov. Cu toate acestea, întreținerea casnică include câteva operațiuni simple, astfel: 

  • Scuturarea periodică a covorului

Această operațiune este benefică pentru revigorarea firelor de materiale, care vor fi eliberate de praf și orice alte tipuri de murdărie.

  • Aspirarea covorului

Cele mai citite articole

De asemenea, covorul trebuie aspirat regulat, cu mare grijă, cu un accesoriu de aspirator care nu are peri. Aceștia pot distruge fibrele din care este realizat covorul persan, așa că este recomandată utilizarea unui accesoriu de aspirator pentru parchet, care este căptușit cu un material  moale, ca de catifea. 

  • Curățarea cu o cârpă umedă

Ștergerea covorului persan cu o cârpă umedă trebuie făcută, de asemenea, cu mare atenție. Se vor folosi doar soluții blânde, speciale pentru curățarea covoarelor persane din fibre naturale, și care au fost testate într-o zonă mai puțin vizibilă a covorului. Sub nicio formă nu se utilizează soluții puternice de curățare, soluții pentru scos petele ori alte substanțe chimice destinate curățării unor alte tipuri de suprafețe. Cea mai simplă metodă pentru a spăla un covor persan, este cu o soluție diluată de apă cu oțet. Aceasta permite ștergerea murdăriei și va reda strălucirea culorilor. Pentru a estompa mirosul de oțet, în apa se pot pune 2-3 picături de ulei esențial cu aromele preferate. 

  • Aspirarea finală

După ce covorul a fost spălat cu o cârpă umedă, se lasă puțin să se zvânte, iar apoi mai este aspirat încă o dată. În acest fel curățarea covorului persan este finalizată, iar el va beneficia pe termen lung de această întreținere realizată cu multă atenție. 

Covoarele persane sunt foarte delicate, iar utilizarea oricăror substanțe nepotrivite (chiar și anumite tipuri de detergenți pentru textile) pot cauza daune iremediabile. Substanțele chimice dure pot deteriora fibrele și culorile, iar repararea acestor distrugeri nu este întotdeauna posibilă. Dacă ai remarcat existența unor pete pe covorul tău, abține-te să încerci să rezolvi tu problema. Cel mai bine este să apelezi la o curățătorie profesională, care dispune de instrumentele și tehnicile adecvate pentru îndepărtarea oricărui tip de murdărie. 

Covoarele persoane au un preț destul de ridicat, în funcție de vârstă, calitatea și dimensiuni. Din acest motiv, achiziționarea unui covor persan și păstrarea lui în cele mai bune condiții poate reprezenta o bună investiție financiară pe termen lung. 

Cele mai citite articole