Care este durata de viaţă  a unei anvelope de vară şi când este necesar ca aceasta să fie schimbată?

HomeDiverse

Care este durata de viaţă a unei anvelope de vară şi când este necesar ca aceasta să fie schimbată?

Durata de viaţă a unei anvelope, fie ea de vară sau de iarnă, este un subiect intens dezbătut de către specialişti şi proprietarii autoturismelor, fo

Pe centura Capitalei se va circula inca doi ani bara la bara
Volantul auto și care este rolul acestuia în angrenajul unei mașini
Ce înseamnă Bogdaproste? Care este originea acestei expresii și când se folosește?

Durata de viaţă a unei anvelope, fie ea de vară sau de iarnă, este un subiect intens dezbătut de către specialişti şi proprietarii autoturismelor, foarte important pentru toţi jucătorii pieţei, de la producători şi comercianţi, până la cumpărători. Producătorii estimează o anumită cerere pe piaţă şi produc sortimentele lor de anvelope în anumite cantităţi, dorind să le vândă cât mai repede. Pentru că există sute de producători de anvelope ce furnizează peste un miliard de anvelope la nivel mondial anual, comercianţii comanda producătorilor cantităţile pe care consideră că le pot plasa pe piaţă, dorind să le vândă cât mai repede. Cumpărătorii doresc să cumpere un set de anvelope pe care să îl folosească cât mai mult timp, cu o durată de viaţă cât mai mare.

Cum se defineşte durata de viaţă a anvelopelor şi cum se estimează?

Durata de viaţă a unei anvelope poate fi definită ca un interval de timp scurs între dată de fabricaţie şi momentul în care îmbătrânirea materialului şi uzura fac că utilizarea normală şi sigură să scadă sub limitele generale acceptate. Ceea ce înseamnă că durata de viaţă a anvelopei însumează durata de depozitare şi durata de utilizare.

Deseori, durata de viaţă a anvelopelor mai este denumită şi durata de serviciu, definită ca şi succesiunea în timp a regimurilor de funcţionare ale unui sistem tehnic împreună cu duratele lor. De regulă, durata de serviciu este mai mică decât durata de viaţă posibilă, putând să se suprapună peste durata de viaţă.

Data de fabricaţie a anvelopei este determinată uşor, chiar de către cumpărători, cu multă precizie în acest sens, fiind inscripționată pe flancul acesteia. După ce iese de pe linia de fabricaţie, anvelopa este depozitată o perioadă scurtă de timp în depozitele producătorilor, după ce este trimisă către distribuitori şi achiziționată de care cumpărători. Anvelopele au o durată limită a vieţii lor, reprezentată de transformările fizice şi chimice din cauza cărora anumite proprietăţi ale acestora ajung sub limitele impuse, generând insecuritate în timpul utilizării.

Aceste procese pot fi influențate de calităţile materialelor anvelopelor, de condiţiile de utilizare şi depozitare, dar şi de condiţiile climatice. Producătorii sugerează înlocuirea rapidă a anvelopelor care au peste 10 ani de la data de fabricaţie, chiar dacă nu şi-au atins limita maximă de uzură.

Recomandări pentru înlocuirea anvelopelor de vară

Cele mai citite articole

În niciun caz recomandarea “maximă” de viaţă pentru un pneu nu trebuie să fie considerată o durată de serviciu. Anvelopele trebuie folosite în condiţii corespunzătoare, pentru care au fost concepute, precum şi depozitate în mod corect, de aceea se vor lua în considerare următoarele recomandări ale experţilor:

·  la 5 ani de la data fabricaţiei anvelopele sunt considerate noi dacă au fost depozitate în mod corect şi pot fi folosite în condiţii normale până la limita de uzură prevăzută;

·  la 5 ani de folosire, anvelopele trebuie inspectate de un specialist cel puţin o dată pe an;

·  la 10 ani în care anvelopele împlinesc “vârsta lor cronologică”, anvelopele se vor înlocui obligatoriu, chiar dacă nu au atins limitele de uzură;

·  anvelopele trebuie depozitate cât mai departe de uleiuri, grăsimi, solvenţi şi carburanţi, iar maşina trebuie parcată cât mai departe de căldură şi de lumina soarelui pentru a-şi mări durata de viaţă;

·  roata de rezervă are o durată de serviciu chiar dacă nu este folosită deloc.

Cele mai citite articole