Anvelope de iarnă vs anvelope de vară

HomeDiverse

Anvelope de iarnă vs anvelope de vară

În fiecare an, când se instalează iarna, majoritatea șoferilor continuă să conducă cu anvelope de vară. O greșeală care le-ar putea pune siguranţa la

 Aria formelor geometrice – cum calculezi ariile pentru cele mai comune forme întâlnite?
Curățarea canapelelor și a mochetelor cu ajutorul unei firme de curățenie
Ce beneficii aduce folosirea unui flipchart şi de ce este cheia spre succesul oricărei prezentări?

În fiecare an, când se instalează iarna, majoritatea șoferilor continuă să conducă cu anvelope de vară. O greșeală care le-ar putea pune siguranţa la încercare. Anvelopele de iarnă sunt totuși soluția ideală pentru a face față condițiilor meteorologice specifice acestui anotimp.

În România, mulţi șoferi folosesc anvelope  de vară, iarna. Însă riscurile care decurg din utilizarea anvelopelor de vară în sezonul de iarnă sunt numeroase.

Ce este o anvelopă de iarnă? Se poate conduce cu anvelope de iarnă în timpul verii? Tot mai mulți dintre conducătorii auto îşi pun aceste întrebări legitime. Pentru a-i ajuta să înţeleagă mai bine importanța folosirii unei anvelope bune în timpul iernii, specialiştii auto au făcut un bilanț  al diferențelor dintre anvelopele de vară și de iarnă. 

Care sunt diferențele dintre anvelopele de iarnă și anvelopele de vară?

Anvelopele de iarnă și cele de vară diferă în principal prin:

  • tipul de cauciuc din care sunt fabricate;
  • designul benzii de rulare a acestora.

În ceea ce priveşte designul,  la anvelopele de vară, există adesea  mult mai puține caneluri( adâncituri) decât la anvelopele de iarnă. Acestea sunt cele care permit evacuarea mai ușoară a apei sau a zăpezii, pentru a asigura o mai bună aderență a vehiculului cu șoseaua. 

Cele mai citite articole

Datorită canelurilor mai puțin dense, anvelopele de vară sunt, prin urmare, mai ușor supuse  riscului de acvaplanare  în timpul iernii. În schimb, anvelopele fără caneluri sunt ideale pentru a circula pe drumuri uscate.

În ceea ce priveşte tipul de cauciuc pentru anvelopele de vară, acesta a fost conceput ca anvelopa să ruleze bine pe  drumuri uscate sau umede, cu condiția ca temperatura exterioară să fie mai  mare de 7 ° C . Sub acest prag, anvelopele de vară își pierd eficacitatea. De ce ? Deoarece cauciucul care le caracterizează se întărește și face ca anvelopa să-și piardă aderența, chiar și pe teren uscat.

Cauciucul unei anvelope de iarnă este mult mai moale. Condițiile de iarnă necesită ca acesta să fie mai flexibil, pentru a permite vehiculului să mențină o traiectorie optimă pe drum. Prin urmare, atunci când temperatura scade  sub 7 ° C , ar trebui preferate anvelopele de iarnă.

Confort şi siguranţă

Aşadar, după cum indică foarte clar numele său, anvelopa de iarnă este făcută să ruleze în timpul sezonului de iarnă. Ca urmare, banda sa de rulare (cauciuc și caneluri) a fost special concepută pentru a oferi confort și siguranță maximă pe drumurile alunecoase. 

Mai moale decât o anvelopă de vară, cauciucul anvelopei de iarnă oferă o aderență excelentă, chiar și atunci când temperatura scade sub 7 ° C. Diferența  dintre performanțele de frânare dintre o anvelopă de iarnă și una de vară pe teren uscat este foarte importantă.

În cele din urmă, trebuie spus că o anvelopă de iarnă este „natural” mai zgomotoasă decât o anvelopă de vară. De aceea, pentru mai mult confort, se recomandă optarea pentru anvelope all season sau de vară, în perioada de vară. Pentru ca alegerea să fie mai uşoară, conducătorii auto pot analiza top 10 anvelope all season.

Cele mai citite articole