Grădina în stil italian: 6 idei ușor de realizat

HomeStiri

Grădina în stil italian: 6 idei ușor de realizat

Grădina în stil italian îmbină cu succes elementele retro cu influențele romantice ale designului vintage, transformând un spațiu natural simplu într

Greșeli frecvente în alegerea hainelor
Ce trebuie să știi despre liberalizarea pieței de energie?
18 Utilaje Agricole Folosite la Câmpie

Grădina în stil italian: 6 idei ușor de realizat

Grădina în stil italian îmbină cu succes elementele retro cu influențele romantice ale designului vintage, transformând un spațiu natural simplu într-unul de mare efect. Dacă și tu dorești să îți amenajezi o astfel de grădină, am pregătit câteva idei pe care să le pui ușor în aplicare.

Construiește alei din piatră naturală

În amenajarea grădinii în stil italian se pune accent atât pe frumusețe, cât și pe funcționalitate. Astfel, delimitarea zonei de relaxare de casă și definirea zonelor de acces se poate face prin intermediul unor alei. Din acest punct de vedere, poți opta, de exemplu, pentru o alee din piatră naturală care va oferi grădinii un aer vintage, deosebit de frumos. Aleile din piatră naturală  sunt relativ ieftine, ușor de realizat, simplu de curățat și întreținut. Ele vor crea un contrast perfect cu restul elementelor decorative pe care le vei gândi pentru grădina în stil italian. 

Decorează grădina cu statuete masive

Statuetele masive sunt o caracteristică definitorie a stilului italian. Deseori, ele reprezintă zeități, personalități sau copii cu chipuri expresive. Pentru un efect frumos și pentru a da un aer ușor misterios spațiului, poți amplasa o statuetă chiar la intrare sau în centrul grădinii. Regula simetriei este la fel de importantă, motiv pentru care îți recomandăm să așezi, de exemplu, două statuete de același fel la intrarea în grădină sau pe aleea pavată.

Integrează în decor o fântână arteziană

Fântânile arteziene sunt mici porțiuni inspirate de natură ce reproduc un cadru acvatic natural de efect în grădinile italiene. Dacă ești creativ și ai ceva timp la dispoziție, îți poți amenaja tu însuți o fântână din piatră naturală și câteva elemente de recirculare a apei, în centrul grădinii. Cea mai simplă opțiune rămâne însă achiziția unei fântâni arteziene direct din magazin pe care o poți așeza apoi în locul dorit din grădină. Poți găsi cu ușurință modele cu statuete frumoase, cu joc de lumini sau design vintage, autentic italienesc.

Plante cu un ritm de creștere lent

Cele mai citite articole

Formele de vegetație luxuriantă nu trebuie să lipsească din grădina în stil italian. Îți recomandăm să optezi pentru specii precum mușchi, arbuști și alte plante cu un ritm de creștere lent, care să nu necesite intervenții de mentenanță periodice și care să poată fi decupate cu forme geometrice deosebite, caracteristice stilului italian. 

Totodată, din punct de vedere practic, dacă vrei să poți asezona preparatele favorite cu plantele crescute în grădina ta, poți opta pentru plantarea condimentelor: rozmarin, busuioc, oregano, sau diferite alte ierburi specifice italienești.

Folosește piese de mobilier clasice

Pentru a putea admira zilnic peisajul de poveste în stil italian, îți recomandăm să folosești câteva piese de mobilier confortabile (de preferat din lemn sau fier forjat vopsit în alb), cum ar fi mese, scaune și băncuțe cu forme și linii bine definite. De exemplu, poți amplasa o băncuță la umbră, în apropierea unei alei mici, frumos decorate cu flori colorate sau arbuști verzi cu formă bogată.  

Evidențiază finisajele naturale

Grădina ta are un perete din cărămidă sau o parte din ceea ce a fost odinioară un zid? Atunci este momentul să profiți din plin de acest lucru și să dai un aer enigmatic grădinii tale în stil italian. De exemplu, îți poți crea colțul de relaxare sau de servire a ceaiului sau cafelei în această zonă, cu o măsuță cochetă și scaune confortabile. Zidul îl poți lăsa liber, drept punct de accent sau îl poți evidenția în mod sugestiv prin îmbrăcarea cu flori cățărătoare sau prin agățarea unor plante decorative foarte frumoase.

Chiar dacă amenajarea unei grădini în stil italian este deseori o provocare, configurarea perimetrului disponibil și implementarea unor noțiuni definitorii caracteristice vor crea un impact vizual foarte frumos. Astfel, vei fi tentat să petreci mai mult timp în grădină, respirând aer curat și bucurându-te de natură. 

Cele mai citite articole