Importanta protectiei solare pentru pielea copiilor

HomeSanatate

Importanta protectiei solare pentru pielea copiilor

Cu totii asteptam cu nerabdare zilele de vara, placute, calde si insorite, cand copiii se pot juca afara, cand se poate face sport pe terenuri exteri

Dieta şi burgerul de curcan – cum se îmbină perfect cele două concepte?
Cât timp este bine să dai lapte matern celui mic
Uleiul CBD si diferitele feluri in care se poate utiliza acesta

Cu totii asteptam cu nerabdare zilele de vara, placute, calde si insorite, cand copiii se pot juca afara, cand se poate face sport pe terenuri exterioare si cand mergem la mare si la balaceala. Este esential sa ne bucuram in siguranta de aceste momente, cu ajutorul unei protectii solare adecvate.

De ce este esentiala protectia solara?

Soarele este important pentru fiecare dintre noi deoarece expunerea ne ajuta organismul sa sintetizeze vitamina D. Iar vitamina D este importanta mai ales la copii, unde previne rahitismul si garanteaza o crestere armonioasa a scheletului. Dar pentru asta este suficienta o expunere de cateva minute, care poate avea loc in orice moment al zilei [1]. 

Pe de alta parte, expunerea necontrolata si neprotejata la soare poate avea consecinte nefaste pe termen scurt si lung:

  • Determina aparitia arsurilor solare care sunt dureroase si care pot ridica probleme ulterioare de sanatate;
  • Determina leziuni la nivelul ochilor si favorizeaza aparitia cataractei [2];
  • Determina imbatranirea prematura a pielii;
  • Creste riscul de aparitie a cancerului de piele  [1];
  • Poate afecta buna functionare a sistemului imunitar. 

Expunerea la soare in siguranta

Nivelul de protectie impotriva radiatiilor solare variaza in functie de anotimp, de momentul din zi si de varsta copilului. Cel mai mare nivel de radiatii se inregistreaza pe timp de vara, intre 9 dimineata si 4 dupa-amiaza [3].

Recomandarea specialistilor este urmatoarea:

  • Copiii cu varsta mai mica de un an nu trebuie expusi la soare;
  • Copiii cu varsta mai mare de un an pot fi expusi la soare doar cu protectie solara adecvata [1]. 

Expunerea la soare poate fi directa sau indirecta. Radiatiile solare pot afecta pielea si in zilele noroase sau racoroase si pot ajunge pe pielea copilului tau si cand acesta se afla la umbra, reflectate de cladiri, apa sau zapada. 

Protectie solara: statul la umbra

Umbra iti ofera o protectie excelenta impotriva radiatiei UV, iar umbra deasa este cea mai buna. Dar radiatiile UV il pot afecta pe copil si atunci cand sta la adapost, de aceea e bine sa ii pregatesti imbracaminte cu maneca lunga, palarie cu bor larg si ochelari de soare.

Daca te afli intr-o zona fara umbra, foloseste o umbrela, preferabil una din material cu protectie UV [2]. 

Daca bebelusul se afla in carucior, foloseste parasolarul acestuia, dar nu apela la paturi sau cearceafuri care sa blocheze circulatia aerului si sa determine o crestere periculoasa a temperaturii in interior [3].

Protectie solara: imbracaminte adecvata

Cea mai buna protectie solara este asigurata de imbracamintea din materiale cu factor de protectie UV 50+, disponibile in magazinele sportive.

Imbracamintea din materiale usoare, dar cu o tesatura densa, este o metoda de protectie eficienta, cu conditia ca lumina sa nu treaca printre fibrele textile.

Cele mai citite articole

Manecile lungi si pantalonii lungi sunt intotdeauna preferabili, din punct de vedere al protectiei pe care o ofera. Daca ti se pare prea cald, poti folosi bluze si pantaloni trei sferturi.

Imbracamintea din bumbac, larga, este mai racoroasa decat hainele din fibre sintetice sau care sta fixa pe corp. 

Palariile cu boruri largi si cele cu cozoroc mare, care acopera si ceafa, sunt cele mai eficiente din punct de vedere al protectiei. Sepcile nu sunt considerate suficiente, deoarece protejeaza doar varful capului si o parte din frunte.

Ochelarii de soare trebuie sa fie de buna calitate si sa includa factor de protectie; nu orice lentile colorate sunt adecvate. Mai ales cand vine vorba despre copii, ochelari de soare de buna calitate sunt disponibili in magazinele de specialitate; e mai bine sa ii eviti pe cei din supermarketuri.

Protectie solara: cremele cu SPF

Pentru zonele de corp care nu sunt protejate de imbracaminte, utilizarea unei creme de protectie solara este cea mai buna solutie. 

O crema solara de buna calitate este rezistenta la apa si protejeaza atat impotriva UVA cat si a UVB. Factorul de protectie solara necesar pentru pielea copilului este de minim 30. Crema trebuie aplicata cu cel putin 20 minute inainte de expunere; aplicarea se repeta la fiecare 2 ore sau dupa fiecare balaceala. 

  • La bebelusii mai mici de 6 luni, crema de protectie solara nu este recomandata. Acestia trebuie protejati prin evitarea expunerii la soare si imbracaminte adecvata;
  • La bebelusii mai mari de 6 luni se recomanda utilizarea de creme solare din categoria dermatocosmeticelor etichetate ca fiind adecvate de la aceasta varsta;
  • La copiii mici se mentine recomandarea cremelor solare pentru bebelusi sau pentru piele sensibila, care au un continut redus de coloranti, parfumuri sau alte substante sintetice care pot declansa alergii;
  • La copiii mai mari si la adolescenti sunt potrivite formulele non-comedogenice care nu contin uleiuri si nu blocheaza porii. Pentru ca acneea este o problema frecventa la aceasta grupa de varsta, iar crema de protectie solara se aplica zilnic, ofera-i juniorului ocazia de a testa mai multe variante, pana o gaseste pe cea mai potrivita pentru el. 

Protectie solara: bunele obiceiuri se deprind in copilarie

Daca iti doresti sa cresti un tanar responsabil, care sa isi iubeasca si sa isi respecte corpul, acest lucru se incepe din primii ani de viata. Exemplul personal si respectarea cu religiozitate a unor reguli de baza sunt esentiale pentru formarea bunelor obiceiuri. 

Odata ce copilul a crescut si incepe sa participe la diverse activitati singur, e bine sa aiba in permanenta in geanta o astfel de crema, pe care sa o poata folosi conform educatiei primite. 

Chiar daca protectia solara nu era un lucru despre care sa se fi vorbit prea mult in copilaria noastra, ea este extrem de importanta pentru o viata sanatoasa. Ai grija de copilul tau!

Bibliografie:

  1. https://www.melanomaprevention.org/index.php/about-us-main/info-facts afisat la 28.03.2022
  2. https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-play/Pages/Sun-Safety.aspx afisat la 28.03.2022

https://raisingchildren.net.au/newborns/safety/outdoor-sun-safety/sun-safety afisat la 28.03.2022

Cele mai citite articole