Importanța competențelor digitale în lumea în care trăim

HomeTehnologie

Importanța competențelor digitale în lumea în care trăim

În ultimii zeci de ani evoluția tehnologiei a schimbat felul în care trăim, locuim, lucrăm și comunicăm. Ca în cazul oricărei alte schimbări, fiecare

Ce presupune jobul de Business Analyst?
Estonia apelează la hackeri pentru a combate ştirile false legate de coronavirus
5 avantaje ale termostatelor cu fir

În ultimii zeci de ani evoluția tehnologiei a schimbat felul în care trăim, locuim, lucrăm și comunicăm. Ca în cazul oricărei alte schimbări, fiecare dintre noi trebuie să se adapteze acestei evoluții. A ține pasul pe loc nu este o soluție, mai ales când totul se schimbă cu o viteză tot mai mare.

Această adaptare poate să vină pe modelul încercare-eroare sau poate să vină cu ajutorul unui curs acreditat de competente digitale. Acesta din urmă este mult mai la îndemână și este livrat de către persoane care lucrează deja în domeniu și, pe lângă că au o bază solidă de informații, știu să răspundă pertinent la întrebări.

A avea alături pe cineva care să te ghideze în acest proces al învățării competențelor digitale este un pas important în a înțelege mai bine felul în care lumea se transformă și cum să te adaptezi mai ușor la aceasta.

Competențele digitale nu mai sunt o opțiune în ziua de azi, ci o necesitate. Tocmai de aceea trebuie să învățăm de ce este bine să le cunoaștem și cum pot să ne deschidă drumuri spre o lume care să ne ușureze munca și viața, mai degrabă, decât să le îngreuneze.

Importanța dobândirii cunoștințelor digitale

Într-o lume în continuă schimbare este important să înțelegem de ce trebuie să avem cunoștințe digitale, fie că vorbim despre unele de bază sau avansate, sau despre cum să ajungem de la unele la celelalte cu cât mai puține obstacole întâlnite.

1. Accesul la informații relevante este mult mai facil odată ce învățăm cum să ne folosim de competențe digitale. Nu doar simplul mod de a accesa internetul înseamnă a avea competențe digitale, ci și a ști cum să te folosești de acesta, cum să cauți informații relevate și care sunt sursele în care te poți încrede. Există o reală dezinformare pe o mulțime de subiecte și de aceea este important să știm cum să ne ținem departe de aceasta.

2. Ai noi oportunități de angajare care pot să îți deschidă drumul spre noi lumi pe care să le explorezi. Fie că vorbim despre mediul de stat sau de privat, este important să avem cunoștințe digitale, atât pentru a ne ușura munca, cât și pentru a ne deschide noi porți.

Cele mai citite articole

3. Crește productivitatea și eficiența atunci când vine vorba de a îndeplini diferite taskuri de care te lovești, atât la locul de muncă, cât și în viața personală. De exemplu, a ști cum să folosești diverse programe pe calculator poate să îți facă viața mult mai ușoară și, mai mult, mai ușor de organizat și stocat. Astfel, nu va mai trebui să ai în casă sau la birou o mulțime de dosare cu informații care pot fi și mai ușor de păstrat online.

4. Stimulează inovația și creativitatea deoarece îți pune la îndemână o mulțime de instrumente care îți dau acces la resurse din care te poți inspira și care să te ducă spre noi idei pe care să le pui în practică. Cu siguranță ai o problemă pentru care cauți soluții, iar, cu cât accesul la informații este mai liber, cu atât rezolvarea poate să vină mai repede.

5. Siguranța online este deosebit de importantă și tocmai de aceea trebuie să știm cum să o obținem și cum să ne ferim de fraudele tot mai des întâlnite. A ști cum să îți protejezi datele personale și pe cele financiare este un punct cheie pentru o viață mai liniștită. Nu vorbim aici despre noțiuni foarte avansate de securitate cibernetică, deoarece acelea sunt pentru profesioniștii care lucrează în domeniu, ci despre noțiuni de bază care să te țină departe de pericolele existente și viitoare.

6. Iți oferă autonomie și stabilitate știind că poți oricând să gestionezi probleme de care te poți lovi și să găsești soluții mai repede decât până acum. Mai mult decât atât, prin deschiderea spre informații pe care ți-o oferă, poți oricând să faci schimbări dacă întâmpini neplăceri.

Stăpânirea competențelor digitale poate să îți schimbe atât de mult viața în bine încât îți va părea rău că nu ai făcut acest pas mai devreme.

Credite foto:

https://unsplash.com/photos/person-holding-smartphone-0VGG7cqTwCo

https://unsplash.com/photos/person-typing-on-apple-cordless-keyboard-RYyr-k3Ysqg

Cele mai citite articole