Fracturile vertebrale: cauze și opțiuni de tratament

HomeSanatate

Fracturile vertebrale: cauze și opțiuni de tratament

Fracturile vertebrale reprezintă leziuni ale oaselor coloanei vertebrale, care constau în ruperea sau fisurarea uneia sau a mai multor vertebre. Cauz

Afla cum sa combati eficient hemoroizii! Sfaturi practice
Uleiul CBD si diferitele feluri in care se poate utiliza acesta
Infografic – Importanța lămpilor UV în asigurarea sănătății

Fracturile vertebrale reprezintă leziuni ale oaselor coloanei vertebrale, care constau în ruperea sau fisurarea uneia sau a mai multor vertebre. Cauzele principale ale apariției acestor probleme sunt osteoporoza și accidentele de mașină. Aceste fracturi pot varia în gravitate de la leziuni minore care nu necesită tratament specializat, până la fracturi severe pentru care se intervine chirurgical.

Explicăm în acest articol ce sunt fracturile vertebrale, care sunt cauzele apariției acestora, dar și care sunt opțiunile de tratament disponibile.

Ce sunt fracturile vertebrale?

O fractură vertebrală reprezintă o ruptură sau o fisură în una dintre vertebrele coloanei vertebrale. Fracturile vertebrale pot apărea la nivelul mai multor vertebre. Această leziune poate fi cauzată de traumatisme, precum căderi sau accidente, sau de afecțiuni degenerative, cum ar fi osteoporoza. Fracturile vertebrale pot provoca dureri severe, scăderea în înălțime și chiar deformarea corpului.

Există mai multe tipuri de fracturi vertebrale.Tratamentul unei fracturi vertebrale depinde de severitatea și localizarea leziunii, precum și de starea generală de sănătate a persoanei afectate. Opțiunile de tratament pot include terapia cu medicamente pentru controlul durerii, terapia fizică pentru restabilirea mobilității și intervențiile chirurgicale. Una dintre intervențiile minim invazive practicate pentru a trata fracturile vertebrale vizează injectarea unui ciment la nivelul vertebrei sau vertebrelor afectate. (1)

Când vorbim de această intervenție în ambulatoriu, poți afla mai multe despre prețul vertebroplastiei de aici, precum și care sunt pașii de parcurs. 

Cauzele fracturilor vertebrale

Osteoporoza este cauza principală de apariție a fracturilor vertebrale. Aceasta este o afecțiune în care densitatea și calitatea oaselor se reduce cu vârsta. Oasele devin fragile pe măsură ce îmbătrânești, dar și ca urmare a prezenței unor factori de risc ce cresc probabilitatea de a te confrunta cu osteoporoză. Fragilitatea crescută și porozitatea anormală face oasele mai susceptibile la fracturi. Osteoporoza afectează în special femeile care se confruntă cu postmenopauză, dar poate avea implicații negative și asupra bărbaților. 

Trauma fizică reprezintă o altă cauză comună a fracturilor vertebrale. Trauma apare ca urmare a unui accident auto, a unei căderi sau pe fondul unei lovituri puternice. Aceste fracturi pot fi acute, motiv pentru care necesită îngrijire medicală imediată. 

În cazul pacienților cu cancer, metastazele osoase pot duce la fracturi vertebrale. Tumora se poate răspândi la coloana vertebrală, oasele devin fragile și pot să apară fracturile.

Cele mai citite articole

Pentru a trata eficient fracturile vertebrale este deosebit de important să se identifice cauza. Un diagnostic corect înseamnă și aplicarea unui tratament eficient pentru o bună gestionare a acestei probleme de sănătate. (1), (2)

Opțiuni de tratament pentru fracturile vertebrale

Tratamentul non-chirurgical este adesea prima opțiune luată în considerare pentru fracturile vertebrale. Această abordare se concentrează pe controlul durerii și promovarea vindecării naturale a vertebrelor afectate. Importanța repausului este esențială, pentru a permite vertebrelor să se vindece în mod corespunzător.

De asemenea, medicamentele pentru durere pot fi prescrise de medic pentru a ameliora disconfortul și pentru a permite realizarea exercițiilor de întărire și a terapiei fizice aferente. Acestea pot contribui la îmbunătățirea mobilității și a funcției normale a coloanei vertebrale.

Pe lângă tratamentul non-chirurgical, există și opțiuni minim invazive, cum ar fi vertebroplastia, care constă în injectarea directă a cimentului în vertebra fracturată. Această metodă este eficientă în gestionarea durerii și în îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu fracturi vertebrale.

În unele cazuri, tratamentul chirurgical poate fi necesar. Acesta poate fi recomandat în situații în care fractura vertebrală este severă sau când alte tratamente nu au avut succes. Există diferite tipuri de intervenții chirurgicale care pot fi luate în considerate, în funcție de manifestările fiecărui caz în parte. 

După tratament, recuperarea și reabilitarea sunt etape esențiale pentru revenirea la normal. De asemenea, este importantă gestionarea efectelor pe termen lung ale unei fracturi vertebrale, cum ar fi durerea cronică sau limitările funcționale. (1), (2)

Diagnosticul de fractură vertebrală poate fi înfricoșător. Fracturile vertebrale nu sunt întotdeauna tratate chirurgical. Pentru a se putea acorda tratamentul adecvat nevoilor, medicul specialist va stabili cauza și va oferi varianta optimă de îngrijiri pentru fiecare caz în parte. Mergi la medic imediat ce sesizezi dureri, ai trecut printr-un accident auto sau ai căzut și urmează indicațiile specialistului!

Surse de informare:

1. Fractured Spine (Vertebrae) – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17498-spinal-fractures, Accesat 28.09.2023

2. Vertebral Fracture – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547673/, Accesat 28.09.2023

Cele mai citite articole