Ce trebuie să știi despre lumbago

HomeSanatate

Ce trebuie să știi despre lumbago

Suferi de lumbago, adică de dureri în zona inferioară a spatelui? Cel mai adesea, ele sunt declanșate de probleme musculoscheletale, dar există și al

5 semne că bebelușul se pregătește să vină pe lume
Când te trimit cariile la cabinetul stomatologic? De ce nu trebuie să aştepţi până când acestea devin evidente şi dureroase?
Infografic – Importanța lămpilor UV în asigurarea sănătății

Ce trebuie să știi despre lumbago

Suferi de lumbago, adică de dureri în zona inferioară a spatelui? Cel mai adesea, ele sunt declanșate de probleme musculoscheletale, dar există și alte afecțiuni care pot fi implicate. În acest articol poți afla mai multe despre lumbago, semnificația sa și remediile adecvate.

Lumbago este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate

Aproape toată lumea se confruntă, de-a lungul vieții, cu cel puțin un episod de lumbago. Conform unui studiu din anul 2020, lumbago este cea mai comună cauză a absențelor de la serviciu.

Alte detalii despre lumbago ne spun că prima criză de lumbago apare, în general, la vârste cuprinse între 30 – 50 ani, motivul fiind modul în care se schimbă corpurile noastre pe măsură ce înaintăm în vârstă [1]. 

Lumbago este determinat, adesea, de probleme ale coloanei și musculaturii

Pe lista celor mai frecvente cauze ale lumbago se numără:

 • Întinderile musculare: mișcările bruște sau exercițiul fizic în exces pot determina întinderi musculare și ruperea fibrelor musculare;
 • Hernia de disc: discurile intervertebrale de la nivelul coloanei dorsale sunt predispuse la leziuni, fie prin herniere – alunecarea discului în afara spațiului intervertebral – fie prin fragmentare. Când se instalează unul dintre aceste două procese patologice, apare compresiune pe rădăcinile nervilor spinali. Traumatismele și procesele degenerative sunt printre principalele cauze ale herniei de disc. Fără tratament, durerea poate persista până la 6 săptămâni;
 • Sciatica: în cazul sciaticii, lumbago este însoțit de migrarea durerii către picior, prin fesă și coapsă. Durerea poate semăna cu un șoc electric, sau poate fi vorba despre o durere de tip arsură;
 • Stenoza canalului vertebral: în această situație, îngustarea canalului vertebral pune presiune asupra măduvei spinării și a rădăcinilor nervoase. Afecțiunea se asociază degenerării discurilor intervertebrale și apariției de osteofite. Pe lista simptomelor se numără amorțeli, slăbiciune și crampe musculare;
 • Scolioza, lordoza, cifoza: orice modificări ale curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale se asociază cu presiune asupra mușchilor, tendoanelor și ligamentelor, ceea ce determină apariția de dureri [2].

Lumbago poate fi determinat și de alte afecțiuni

Durerile de spate în zona lombară pot fi determinate și de alte probleme de sănătate, printre care:

 • Artrita;
 • Fibromialgia (sensibilitatea de lungă durată a articulațiilor, mușchilor și tendoanelor);
 • Spondilita;
 • Spondiloza;
 • Afecțiuni renale și ale vezicii urinare;
 • Endometrioza;
 • Chisturile ovariene;
 • Fibroamele uterine;
 • Cancerul [3]. 

De multe ori, lumbago se ameliorează cu remedii casnice

Începem prin a spune că, dacă durerea nu se ameliorează după 72 ore de tratament la domiciliu, e recomandat să contactezi medicul. 

Cele mai citite articole

Printre remediile care se dovedesc de ajutor se numără:

 • Terapie cu căldură;
 • Terapia cu rece;
 • Protocolul odihnă – gheață – compresie – elevare;
 • Antiinflamatoare;
 • O baie caldă [4].

Dormitul pe spate agravează durerea. Situația poate fi ameliorată dacă ai cum să susții picioarele astfel încât între coapse și șolduri să fie un unghi de 90 grade. Altă poziție recomandată este culcat pe o parte, cu genunchii îndoiți și cu o pernă între picioare [2]. 

Stretching-ul este un instrument foarte util în lumbago

Stretching-ul poate fi folosit atât în perioada crizei de lumbago, cât și în prevenirea următorului puseu. Evident, e bine să te consulți cu medicul înainte de a le pune în practică:

 • Genunchii la piept: întinde-te pe spate, cu ambele picioare întinse pe sol. Îndoaie genunchiul drept, apucă-l cu ambele brațe și trage-l către piept, în timp ce piciorul stâng rămâne întins. Menține poziția atât cât poți și apoi repetă mișcarea și cu celălalt picior. 
 • Poziția copilului din yoga: așează-te în genunchi pe podea și lasă șezutul pe călcâie. Întinde brațele și trunchiul către înainte, păstrând nemodificată poziția șezutei, și apleacă-te până când palmele ating solul. Menține extensia atât cât este confortabil [4].

Intervenția chirurgicală poate fi singura soluție, uneori

Dacă investigațiile imagistice evidențiază anumite tipuri de leziuni, dacă restul tratamentelor rămân ineficiente sau dacă se instalează modificări neurologice progresive, este foarte posibil ca singura soluție să fie cea chirurgicală. 

Există mai multe proceduri și mai multe tipuri de intervenții, medicul urmând să o aleagă pe cea mai potrivită pentru situația ta particulară [5]. 

Durerea intensă de spate ar trebui să te trimită la medic cât de curând posibil. Dacă durerea este însoțită de pierderea controlului la nivelul sfincterelor, mergi la urgențe! Dacă simptomele nu sunt atât de dramatice, dar persistă, consultația medicală și investigațiile potrivite pot ajuta la stabilirea unui diagnostic și începerea tratamentului adecvat.

Bibliografie:

 1. “Back Pain | National Institute of Neurological Disorders and Stroke.” Www.ninds.nih.gov, www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/back-pain, accesat la 22.11.2022;
 2. “Low Back Pain – OrthoInfo – AAOS.” Www.orthoinfo.org, orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/low-back-pain. Accessed 22 Nov. 2022, accesat la 22.11.2022;
 3. “Low Back Pain Fact Sheet | National Institute of Neurological Disorders and Stroke.” Www.ninds.nih.gov, Mar. 2020, www.ninds.nih.gov/low-back-pain-fact-sheet, accesat la 22.11.2022;
 4. “Low Back Pain: Causes, Tests, and Treatments.” Healthline, www.healthline.com/health/low-back-pain-acute, accesat la 22.11.2022;
 5. NIAMS. “Back Pain.” National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases, 23 Apr. 2019, www.niams.nih.gov/health-topics/back-pain, accesat la 22.11.2022.

Cele mai citite articole