Dimensiunea placutei de santier. Contradictii legislative

HomeEconomie

Dimensiunea placutei de santier. Contradictii legislative

Panoul Șantier în Lucru este obligatoriu a fi realizat și afișat în mod vizibil, atunci când se realizeaza lucrări de construcție, conform

Este posibil sa obțin împrumuturi rapide online, dacă nu am contract de muncă?
Creditul potrivit – cum să-l alegi în funcție de scopul utilizării banilor!
Ce salarii sunt la Parlamentul Romaniei

Panoul Șantier în Lucru este obligatoriu a fi realizat și afișat în mod vizibil, atunci când se realizeaza lucrări de construcție, conform Ordinului Ministrului lucrarilor publice și amenajării teritoriului nr. 63/N din 11 august 1998.
Legiuitorul a specificat faptul că placuta trebuie sa aibă minim 60*90 cm si obligatoriu 5 cm înălțimea literelor. 

In acest context putem constata faptul că majoritatea panourilor de șantier nu indeplinesc prevederile legale. Aici ne referim la înălțimea literelor, astfel încât sa poată fi citit panoul cu ușurință. De cele mai multe ori sunt placute de santier care nu sunt facute nici pe dimensiunea de 60×90, multe sunt printate pe coli a3 sau a2 si sunt imbractate in folsie de plastic / plastefiate, astfel ca la prima ploaie s-au stricat. Nu ar fi o mare problema, daca proprietarii nu ar risca amenzi substantiale. 

Poza / randarea pe panoul de santier

In acest context fiecare constructor decide pe propria răspundere daca resoecta intocmai litera legii sau nu. Pe modelul afisat si oferit de serviciul urbanism din cadrul UAT-urilor este si o poza, randare, insa aceasta nu se regăsește pe panou in cel putin 50% din cazuri.


Există obligativitatea trecerii adresei, numărului de telefon al proprietarului/ executanntilor pe panoul de santier?
Conform modelului furnizat de primarii, aceste date trebuie sa se regăsească pe panou, insa daca mai avem si o denumire lunga a obiecitului, inaltimea literelor va fi de maxim 1 cm pe un panou de 60×90 cm.

Putem trece mai multe autorizatii de construire pe un panou de santier?


Multi dezvoltatori executa case la indigo, astfel ca toate informațiile de pe panou sunt identice cu exceptia numarului de autorizatie, astfel ca pentru a face o mica economie isi doresc sa noteze pe placuta de santier aceste aceste autorizatii una dupa alta cu virgula.
Din punct de vedere legal aceasta modalitate nu este ok. Fiecare obiectiv ce are nr de autorităție trebuie sa aiba si un panou de santier aferent acelei constructii.

Ce se întâmplă daca nu afisez panoul de santier?


Neafisarea panoului de identificare se va sanctiona cu sistarea imediata a lucrărilor dar si cu o amenda demna de luat in considerare pentru orice dezvoltator sau persoane fizica care construieste, renoveaza un imobil. Va sfatuim sa nu incepeti o lucrare fara a afisa placuta de santier, din pacate de multe ori primii care reclama lipsa placuteti sunt chiar vecinii.