Dispunerea icoanelor în casa credinciosului

HomeDiverse

Dispunerea icoanelor în casa credinciosului

În casele credincioșilor ar trebui să existe icoane. Acestea îndeplinesc rolul de mediu de interacțiune între Dumnezeu și om și favorizează comunicar

De ce să apelezi la un birou de arhitectură?
Avantajele unui tocător de deșeuri pentru compania ta
Spațiu neobișnuit pentru evenimente: organizarea unui eveniment corporativ pe acoperiș

În casele credincioșilor ar trebui să existe icoane. Acestea îndeplinesc rolul de mediu de interacțiune între Dumnezeu și om și favorizează comunicarea cu Divinitatea. De asemenea, prezența icoanelor în locuință aduce binecuvântarea Domnului asupra casei credinciosului și îl întărește în credință. Foarte important este și felul în care sunt amplasate icoanele în casă, pentru că dispunerea lor trebuie făcută cu respectarea sfințeniei pe care o transmit.

Este bine ca icoanele să fie adunate într-un loc de tip altar sau să fie dispuse în fiecare cameră? Există locuri în care nu trebuie să amplasăm icoane? Este nevoie de mai multe icoane într-o locuință sau ajunge doar una singură? Ce fel de icoane trebuie să existe în locuința unui credincios? Sunt întrebări pe care orice persoană credincioasă și le adresează și care necesită răspunsuri.

Altar pentru icoane?

Cele mai citite articole

În vremurile din trecut, credincioșii își țineau icoanele în “camera cea bună”, la loc de mare cinste. De obicei, de pe masa pe care se găseau așezate aceste icoane, nu lipseau undelemnul sfințit (mirul) și busuiocul. În Duminica Floriilor, credincioșii aduceau ramurile sfințite de salcie de la Biserică și le așezau lângă icoane, lăsându-le acolo până la sărbătoarea din anul următor. Astăzi, credincioșii își pun icoane încă de la locul de intrare în casă, spre a veghea credinciosul de la plecare și până la venirea acasă.

În cazul în care nu se dorește decât o singură icoană în locuință, aceasta ar trebui să fie una de dimensiuni mai mari. De obicei, Fecioara cu Pruncul este cea mai des întâlnită icoană în casele credincioșilor. Nu trebuie să se amplaseze icoane în camera de îmbăiere. În rest, acestea pot fi montate în sufragerie, dormitor sau bucătărie. Este foarte important ca icoanele să fie amplasate în partea de răsărit a camerei în care se află.

La fel de importantă este și sfințirea icoanelor care se găsesc într-o locuință. Chiar dacă ritualul de sfințire a casei sau de binecuvântare a acesteia are rolul de sfințire, este ideal ca icoanele să fie achiziționate de la Biserica sau dacă sunt cumpărate din altă parte să fie duse la Biserica spre a fi sfințite. Pentru ocrotirea unei familii nu este nevoie decât de o singură icoană și de credință adevărată în Dumnezeu!

Cele mai citite articole