Cum se montează vata minerală?

HomeStiri

Cum se montează vata minerală?

Dacă îți dorești o casă care să îți ofere confort termic, atunci cu siguranță trebuie să afli despre izolarea termică a clădirilor și de avantajele p

Pelerinaj la Pestera Sfantul Ioan Casian
Fațade ventilate – cele mai importante avantaje pentru a apela la astfel de soluții
3 moduri de a îmbunătăți eficiența operațională în hoteluri

Dacă îți dorești o casă care să îți ofere confort termic, atunci cu siguranță trebuie să afli despre izolarea termică a clădirilor și de avantajele pe care le oferă aceasta. În cazul în care vrei să investești în sporirea performanțelor termice ale casei tale, dar nu știi ce presupune montajul vatei minerale, descoperă, în cele ce urmează, etapele de montaj, materialele și accesoriile necesare în acest sens.

Vata minerală–o soluție eficientă de izolare

Vata minerală este, alături de polistiren, unul dintre cele mai bune materiale ce pot fi folosite pentru izolarea termică a clădirilor. Având un coeficient de transfer termic foarte scăzut, vata minerală izolează foarte bine punțile termice, reducând astfel costurile cu facturile de întreținere. Dacă nu știi ce tip de vată minerală să alegi, atunci ar trebui să știi că pe Mathaus.ro, gasesti vată minerală Ursa, potrivită atât pentru lucrări de izolare interioară, cât și pentru izolarea spațiilor exterioare. 

Montaj vată minerală–materiale, etape, accesorii

Dacă te întrebi cum se montează vata minerală, atunci ar trebui să știi că procesul nu este deloc unul complicat, dar că există câteva etape pe care ar trebui să le ai în vedere:

Pregătirea substratului

Pentru un montaj eficient și pentru rezultate cât mai bune în ceea ce privește izolarea, ar trebui să ai în vedere curățarea suprafeței pe care se aplică vata bazaltică. 

Este nevoie de desprăfuirea suprafețelor și de realizarea reparațiilor, acolo unde este cazul, pentru a asigura aderența și comportarea corectă a materialului izolator în timp. 

Vata minerală nu mucegăiește și nu permite dăunătorilor să își facă nedorite cuiburi în structură, însă este nevoie ca zona în care produsul este montat să fie foarte bine inspectată pentru a reduce riscuri precum: infiltrații de apă la nivelul structurii, praf sau cuiburi de dăunători deja existente etc. 

Cele mai citite articole

În cazul zonelor cu risc de infiltrații, se recomandă hidroizolarea temeinică a acestora tocmai pentru a limita cât mai mult pericolul producerii igrasiei. De asemenea, este nevoie de reparații la nivelul fisurilor, golurilor sau găurilor, pentru a elimina în totalitate căile prin care se pot realiza schimburi de temperatură cu exteriorul.

Montajul profilelor metalice

Pentru a asigura o susținere cât mai bună la nivelul suprafețelor, se recomandă folosirea profilelor metalice. Acestea sunt prinse cu șuruburi de grinzi sau pereți, astfel încât să susțină greutatea plăcilor de vată minerală folosită pentru izolare. 

Montajul vatei bazaltice

Plăcile de vată bazaltică sunt montate pe suprafețe, încadrate de profilele metalice. La întrepătrunderea dintre plăci, se folosesc dibluri speciale care să susțină cât mai bine izolația termică. 

De asemenea, la zona de întâlnire dintre două plăci de vată bazaltică, pot fi folosite benzi adezive cu folie de aluminiu. Acestea vor avea rolul de a acoperi rosturile și de a limita pierderile de căldură de la interior spre exterior.

Montajul plăcilor de gips-carton

Pentru a acoperi în totalitate suprafețele izolate și pentru a crea un aspect cât mai plăcut, se folosesc plăci de rigips. Acestea vor contribui la izolarea termică a casei, rigipsul fiind un material cunoscut pentru proprietățile sale de izolare termică.

În plus, plăcile din gips-carton au o greutate redusă, astfel că nu vor încărca suplimentar zona izolată și implicit greutatea proprie a clădirii. Mai apoi, plăcile de gipscarton pot fi finisate cu orice strat de acoperire se dorește, astfel încât suprafețele să fie cât mai estetice. 

Vata minerală este un material perfect pentru izolarea termică a clădirilor, având unele dintre cele mai bune proprietăți de păstrare a unui climat potrivit la interior. Cumpără vată minerală de calitate și accesorii rezistente și sigure, respectă pașii de lucru și vei observa cum casa ta devine mult mai eficientă din punct de vedere termic, pe întreaga durată de exploatare a acesteia. 

Cele mai citite articole