Cum alegi lenjeria de pat pentru dormitor: 5 criterii de selecție

HomeStiri

Cum alegi lenjeria de pat pentru dormitor: 5 criterii de selecție

Accesoriile textile folosite pentru patul din dormitor joacă rol esențial în ceea ce privește aspectul camerei, dar și pentru confortul și sănătatea

Cum poti alege corect culoarea pentru gresia ta?
Împrumuturi rapide – soluții la dificultățile financiare pe termen scurt
Ghidul complet al foselor septice: de la 2000 la 5000 de litri

Cum alegi lenjeria de pat pentru dormitor: 5 criterii de selecție

Accesoriile textile folosite pentru patul din dormitor joacă rol esențial în ceea ce privește aspectul camerei, dar și pentru confortul și sănătatea noastră. Știm cu toții că lenjeria are un cuvânt greu de spus când vine vorba de odihnă, bună dispoziție și un somn de calitate. De la material și până la culoare, fiecare detaliu ne poate influența starea de bine, din acest motiv este important să acordăm atenție alegerii lenjeriei de pat. Dacă vrei să fie pe placul tău și să iei o decizie informată, iată ce criterii de selecție trebuie să ai în vedere:

Alege cu grijă materialul lenjeriei

Fără îndoială, materialul din care este confecționată lenjeria de pat trebuie să fie unul pe măsura așteptărilor tale. Pe piață există atât produse obținute din fibre naturale, cât și sintetice sau din combinații de materiale. De regulă, bumbacul tradițional este cel mai folosit material deoarece absoarbe perfect umezeala, rezistă în timp, își păstrează forma și culoarea, este flexibil, moale și plăcut la atingere. Bumbacul egiptean oferă o calitate înaltă, cel flanelat păstrează căldura în perioadele reci, iar varianta satinată se potrivește celor care își doresc o lenjerie fină și lejeră. Așternuturile de acest tip au o calitate superioară spre deosebire de cele sintetice care nu permit circulația aerului prin țesătură. Totuși, combinațiile de materiale, precum varianta policoton, pot fi o alternativă la cele sintetice.

Ia în considerare densitatea țesăturii

Trebuie să știi că o țesătură mai densă va rezista mai bine în timp. Totodată, felul în care este țesută lenjeria influențează aspectul, grosimea și finețea acesteia. Ca să te asiguri că alegi un produs bun, de preferat ar fi să optezi pentru o lenjerie cu o densitate mai mare de 200-300 g/mp.

Ține cont de dimensiunea lenjeriei

Ai nevoie de o lenjerie de pat pentru 1 sau 2 persoane? Caută dimensiunea perfectă în funcție de preferințele tale. În general, un pat pentru o persoană măsoară 90×200 cm. Dacă salteaua acestuia va avea o înălțime de cel mult 20 cm, atunci se potrivesc așternuturile de 140×220 cm, iar în cazul în care salteaua este mai mare se folosește o lenjerie de 180×220 cm. În situația în care patul este dublu și măsoară 140/160×200 cm, atunci se va opta pentru accesorii textile a căror lățime va fi de 200/220 cm și cu o lungime de 220/240 cm.

Cele mai citite articole

Paturile foarte mari, de 180/200×200 cm, necesită lenjerii cu dimensiunile 220×240 cm. Ia în calcul că cearceaful pentru pat trebuie să fie suficient de mare încât să permită încadrarea saltelei, iar cel pentru pilotă să aibă câțiva centimetri în plus. Pentru fețele de pernă se va lua în considerare ca acestea să măsoare cu 4-6 cm mai mult decât pernele.

Ai în vedere sistemul de închidere

Poate părea nesemnificativ, însă sistemul de închidere influențează confortul, aspectul și modul de utilizare a lenjeriei. Produsele cu fermoar facilitează schimbarea așternuturilor și includ, de regulă, un accesoriu subțire, din plastic. Lenjeriile cu nasturi au un farmec nostalgic, doar că unele persoane le pot considera mai puțin practice. Textilele tip plic sunt probabil cele mai simple pentru că nu se strică ușor și nici nu deteriorează mașina de spălat din cauza detaliilor incluse. În plus, oferă o manipulare ușoară la schimbarea lenjeriei.

Acordă atenție culorilor și imprimeurilor

Cea mai sigură opțiune este să ții cont de preferințele personale, dar și de stilul dormitorului și celelalte nuanțe folosite în încăpere. Trebuie să găsești o armonie în ceea ce privește aspectul general al camerei pentru că starea pe care ți-o oferă culorile are un impact puternic asupra odihnei tale. Mai mult decât atât, în cazurile în care preferi nuanțele închise ori imprimeurile interesante trebuie să te asiguri că materialul este unul de calitate, ușor de întreținut și că nu se va deteriora prea repede.

Gândește-te și la componența setului pentru pat, precum și la cusături sau finisaje dacă vrei să achiziționezi o lenjerie de calitate superioară. Odată puse la punct toate aceste detalii, în mod sigur vei alege accesoriile ideale pentru dormitorul tău! 

Cele mai citite articole