Agresiunea la câini este asociată cel mai adesea cu sentimentul lor de pericol și cu lipsa unei relații bune cu persoana care se ocupă de ei. Există,
Agresiunea la câini este asociată cel mai adesea cu sentimentul lor de pericol și cu lipsa unei relații bune cu persoana care se ocupă de ei. Există, de asemenea, rase de caini care sunt deosebit de predispuse la un comportament agresiv datorită caracteristicilor genetice.
Un câine agresiv nu este doar un tovarăș neplăcut, ci și – în unele situații – o amenințare reală. Poți lucra la comportamentul nedorit al animalului tău de companie cu ajutorul unui instructor. Mai presus de toate, însă, câinelui nu ar trebui să i se permită să dezvolte agresivitate.
Care ar putea fi cauzele comportamentului agresiv la câini?
Cea mai importantă cauză a comportamentului agresiv al câinilor este o relație construită necorespunzător între tutorele și animal. Dacă se bazează pe dominație, folosirea avantajului fizic sau chiar utilizarea violenței de către un om, câinele va reacționa în situațiile cotidiene în conformitate cu principiul de bază, instinctiv: lupta sau alergarea.
În primul caz, va încerca să-l sperie pe adversar (adică un om) mârâind, lătrând, expunându-și dinții ori de câte ori se află în situații pe care le percepe ca o amenințare. Dacă evenimente precum țipatul, tragerea cu lesa sau bătaia se repetă frecvent, câinele poate reacționa agresiv la simpla prezență a unui om. Neavând încredere în proprietarii săi, animalul o pierde și față de alte persoane.
Pentru ca un câine să nu fie agresiv, este necesar să îi oferi un sentiment de siguranță, să-l educi recompensând un comportament corect și nu prin pedepse severe. Manipularea corectă a animalului la începutul vieții este, de asemenea, de o mare importanță. Socializarea eficientă și obișnuirea cu diferite tipuri de stimuli permit unui câine tânăr să depășească frica înnăscută sau influențată de mediu care poate duce la un comportament agresiv.
Ce câini sunt cei mai agresivi?
Cei mai agresivi câini sunt cei care au fost crescuți într-o atmosferă de violență și dominație. Cu toate acestea, unele animale au o tendință înnăscută la comportament violent datorită faptului că, timp de mulți ani, în reproducerea unei rase date au fost selectați acei indivizi care au fost caracterizați printr-un nivel ridicat de agresivitate sau forță ridicată.
Aceste trăsături au fost favorizate deoarece câinii trebuiau să protejeze oamenii și casele lor de atac sau animalele de prădători. Atunci când alegi una dintre aceste rase, tu, ca stăpân, trebuie să răspunzi la întrebarea următoare: ai suficientă experiență în lucrul cu animale și abilitățile tale de a-l educa îi vor permite să crească în mod corespunzător, astfel încât înclinațiile sale înnăscute să nu se transforme în agresiune?
Simultan, niciuna dintre rase nu poate fi descalificată – un câine defensiv crescut corespunzător poate fi un prieten devotat al întregii familii.