Cum alegi o placă video în 2023: sfaturi esențiale de care să ții cont

HomeTehnologie

Cum alegi o placă video în 2023: sfaturi esențiale de care să ții cont

Placa video este un card de expansiune ce permite transmiterea de imagini către display. Pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le oferă un

Care sunt tipurile de pompe submersibile disponibile pe piata?
Ce este o centrala termica si care sunt tipurile de centrale disponibile pe piata?
Hoverboard-ul pentru copii: informații și caracteristici importante

Placa video este un card de expansiune ce permite transmiterea de imagini către display. Pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le oferă un model de placă video de ultimă generație, este important să știi care sunt principalele criterii de care să ții cont, în alegerea unei astfel de componente pentru terminalul tău.

Compatibilitatea cu terminalul

Este esențial să te asiguri că placa video pe care vrei să o cumperi este compatibilă cu procesorul, placa de bază și sursa de alimentare. Fără o compatibilitate adecvată, placa video nu va funcționa la parametri optimi, sau există chiar și riscul de a nu funcționa deloc. Verifică specificațiile și cerințele sistemului tău și asigură-te că placa video pe care o alegi îndeplinește cerințele respective.

Interfața

Plăcile video au fost concepute prin raportare la un anumit standard, astfel încât să fie compatibile cu plăcile de bază ale diferitelor terminale. În trecut, au funcționat pe sloturi AGP, după care a fost realizata trecerea la PCI. În prezent, plăcile video funcționează pe PCI-express, PCI-express 2.0 și chiar pe suport PCI-express 3.0. 

Modelul /seria GPU

Fiecare placă video au un procesor grafic, mult mai cunoscut sub denumirea de GPU (eng Graphics processing unit). În mod normal, două placi video cu același GPU vor oferi rezultate relativ asemănătoare. Însă este important de reținut faptul că, la cele mai noi modele disponibile pe piață, unii integratori ar putea modifica anumiți parametri.

Parametrul Pixel Pipelines

Este responsabil pentru transformarea informației în pixeli, cu rol în obținerea unei viteze de redare a imaginii optime. Daca ai o placă video cu 8 pixel pipelines, aceasta poate procesa de două ori mai multă informație, comparativ cu un model ce dispune de doar 4 pixel pipelines. O placă video ideală pentru activități precum randarea sau modelarea grafică poate ajunge chiar și până la valoarea de 3072 pixel pipelines. 

Cadrele pe secundă (FPS)

Cele mai citite articole

Unul dintre cei mai importanți factori de care să ții cont este performanța plăcii video. Acest parametru se măsoară în numărul cadrelor pe secundă (FPS), generate de placă, atunci când rulează un joc sau o aplicație de desktop. Cu cât valoarea FPS este mai mare, cu atât cadrele se vor succede mai fluid.

Video Ram (VRAM)

Valoarea acestui parametru este foarte importantă, mai ales dacă utilizezi simultan mai multe monitoare la rezoluții foarte mari. Informația de pe un monitor Full HD sau 4K este stocată în memoria VRAM, așadar, cu cât monitoarele au o rezoluție mai mare, cu atât valoarea sa trebuie să fie mai ridicată. Comandă un model de placa video RTX 4080 cu o memorie VRAM potrivită pentru sistemul tău.

Dimensiunea BUS-ului 

BUS-ul este traseul dintre procesor și memorie, cunoscut și ca “lățimea de bandă a magistralei”. În prezent, o placă video performantă poate rula cu 512 biți pe BUS (numărul de biți care circulă simultan între memorie și procesorul plăcii video). Asta înseamnă că transferul de date se face la o viteză mult mai bună.

Funcția de răcire

Răcirea plăcii video poate fi activă sau pasivă. Răcirea pasivă se realizează cu ajutorul unui radiator de mici dimensiuni și al unui ventilator, montat în apropierea sa. Răcirea pasivă este posibilă doar cu ajutorul unui radiator de dimensiuni mari. O placă video cu răcire activă poate înregistra valori termice medii mai mici, însă poate fi și mai zgomotoasă. Acest aspect se bazează, însă, foarte mult pe modul în care s-a realizat asamblarea componentelor sale.

Tipul conectoarelor

Placa video se conectează la monitor prin anumite porturi. De regulă, conectoarele sunt de tip DVI/HDMI (semnal digital), însă există și placi video ce permit legături prin conectoare TV OUT (S-Video, RCA). Numărul de monitoare determina numărul de conectoare de la placa video. În cazul unei plăci cu un singur conector, poți integra în sistem un hub DVI, care funcționează ca un splitter, pentru a utiliza simultan mai multe monitoare.

Acesta sunt cele mai importante criterii de care să ții cont, în alegerea unei plăci video. În plus, mai poți ține cont de informațiile suplimentare, disponibile pe site-urile de specialitate, sau de review-urilor unor utilizatori ai aceluiași produs, astfel încât să poți lua într-un final cea mai bună decizie!

Cele mai citite articole