Cum afectează frenul lingual alăptarea şi vorbirea la copii şi de ce este necesară frenectomia laser?

HomeSanatate

Cum afectează frenul lingual alăptarea şi vorbirea la copii şi de ce este necesară frenectomia laser?

Frenectomia laser pentru copii este un subiect foarte delicat şi foarte important pentru părinţii care pun accent pe sănătatea copiilor lor şi pe vii

Ce sunt superalimentele şi de ce sunt superalimente?
De ce este nevoie ca apa sa fie dedurizata?
Fracturile vertebrale: cauze și opțiuni de tratament

Frenectomia laser pentru copii este un subiect foarte delicat şi foarte important pentru părinţii care pun accent pe sănătatea copiilor lor şi pe viitorul acestora. Frenectomia este procedura prin care se îndepărtează sau se modifica poziţia frenului astfel încât copilul să poată vorbi şi mânca în mod corespunzător.

 Ce este frenul lingual şi cum afectează viaţa copilului?

Frenul lingual este un ţesut moale cu un rol restrictiv în ceea ce priveşte mişcările făcute de organele mobile ale corpului uman, printre care se număra buzele şi limba. Frenul se mai numeşte şi aţa sub limbă şi poate fi pozitionat sub limbă (lingual) sau sub buza (labial), anterior sau posterior. Bebeluşii sau copiii cu fren lingual nu pot face mişcările necesare pentru a stimula producţia de lapte, iar dacă această problemă nu este rezolvată la timp, bebeluşii nu vor putea vorbi cum se cuvine.

Frenul lingual afectează în general viaţa şi în particular, cele mai mari dificultăţi apar în perioada în care copilul este alăptat, alăptarea fiind dureroasă pentru mama şi problematica pentru bebe. Soluţiile de rezolvare ale frenului lingual au început să fie căutate din ce în ce mai mult în ultimii ani, pentru a preîntâmpina problemele de vorbire la copii şi problemele de masticaţie. 

Cele mai citite articole

Diagnosticarea frenului lingual se face foarte simplu, prin examinarea limbii bebeluşului, intervenţia fiind a unui medic specialist. Chiar dacă se observa mai târziu această problemă, ea poate fi tratată şi rezolvată fără probleme. 

Simptome ale problemelor ce ţin de frenul lingual

De obicei, frenul lingual este descoperit de mama, care observă că apar probleme cu alăptarea şi ulterior cu vorbirea. Principalele simptome ce determina medicii să pună acest diagnostic includ:

  • bebeluşul nu suge bine;
  • bebeluşul tinde să mestece decât să sugă;
  • bebeluşul nu ia bine în greutate;
  • bebeluşul devine agitat când încearcă să se hrănească şi în timpul hrănirii scoate un sunet;
  • bebeluşul nu poate articula cuvintele.

Un examen fizic este tot ceea ce este necesar pentru că părinţii să ştie ceea ce se întâmplă şi cum poate fi rezolvată această problemă. Intervenţia chirurgicală ce poartă numele de frenectomie poate fi clasică sau cu laser, cea cu laser fiind recomandată de toţi medicii pentru că nu sângerează şi nu este dureroasă, se face rapid şi nu există riscuri de infecţie, fără a fi necesare analgezice. Teoretic, se taie frenul lingual rapid şi fără bătăi de cap, laserul fiind manevrat de medicul stomatolog specializat. Comparativ cu intervenţia clasică, aceasta este foarte specifică şi are următoarele efecte benefice asupra copilului:

  • nutriţie corectă;
  • viaţa socială activă;
  • eliminarea strungăreţei;
  • refacerea completă a masticaţiei;
  • îndepărtarea disconfortului oral şi estetic;
  • articularea corectă a cuvintelor.

Cele mai citite articole