Ce trebuie să știi despre metoda de dezinfecție UV?

HomeSanatate

Ce trebuie să știi despre metoda de dezinfecție UV?

Lumina ultravioletă (UV) este o formă de lumină care nu este vizibilă cu ochiul liber. Ocupă partea spectrului electromagnetic dintre razele X și lum

In ce situatii este implantul dentar solutia potrivita?
Implanturi dentare de înaltă clasă la clinica Dental Elite: Soluția pentru un zâmbet durabil
Dieta şi burgerul de curcan – cum se îmbină perfect cele două concepte?

Lumina ultravioletă (UV) este o formă de lumină care nu este vizibilă cu ochiul liber. Ocupă partea spectrului electromagnetic dintre razele X și lumina vizibilă. Cu toate că soarele emite lumină ultravioletă, cea mai mare parte este absorbită de stratul de ozon al Pământului.

Lumina UV joacă un rol important în îndepărtarea agenților patogeni, motiv pentru care tehnologia este utilizată în lămpile bactericide responsabile de dezinfectarea spațiilor și aerului. În țara noastră, compania BIOCOMP utilizează acest tip de radiație ultravioletă pentru toate produsele, asigurând astfel un succes de 99,99% în înlăturarea microorganismelor nedorite.

Tipuri de lumină ultravioletă

Sunt trei tipuri de lumină ultravioletă, fiecare cu efectele sale asupra organismelor vii: 

  • UV tip C – de la 100 nm la 280 nm;
  • UV tip B – de la 280 nm la 315 nm;
  • UV tip A – de la 315 nm la 400 nm.

Specificul dezinfecției cu lumină UV

Spre deosebire de metodele chimice de dezinfectare, lumina UV întrerupe rapid și eficient acțiunea și capacitatea de reproducere a microorganismelor dăunătoare, printr-un proces fizic. Când bacteriile, virusurile și protozoarele sunt expuse la lungimile de undă germicide ale luminii UV, devin incapabile să se reproducă și își pierd capacitatea de a produce infecții. 

Din moment ce tehnologia a evoluat, dezinfectarea cu ajutorul unor lampi bactericide UV  este o opțiune disponibilă pentru dezinfecția aerului sau a suprafețelor. Cercetările în domeniu au relevat că pentru dezinfecția UV, numai raza UVC (100-280 nm) este caracterizată de o energie suficient de puternică pentru eliminarea eficientă a agenților patogeni. La 254 nm, lumina UVC oferă eficiență maximă în ceea ce privește protecția împotriva tuturor virusurilor, mucegaiurilor, a microbiotei naturale și a agenților patogeni de origine alimentară. 

Cele mai citite articole

O caracteristică unică a luminii UV-C este gama sa de lungimi de undă specifice, între 100 și 280 nanometri (miliardimi de metru). Acest lucru se concretizează în efectele biocide, adică în funcțiile de distrugere a microorganismelor (bacterii, virusuri și protozoare).

Astfel, lumina UV-C a fost utilizată în mare măsură ca un mijloc extrem de eficient, lipsit de produse secundare, pentru dezinfectarea și protejarea aerului și suprafețelor de acțiunea microorganismelor dăunătoare.

Cum funcționează dezinfecția UV?

Spre deosebire de metodele chimice de dezinfecție, radiațiile UV distrug rapid și eficient microorganismele printr-un proces fizic. Atunci când bacteriile, virusurile și protozoarele sunt expuse la lungimile de undă germicide ale luminii UV, ele devin incapabile să se reproducă și își pierd capacitatea de a produce infecții.

S-a dovedit că lumina UV este eficientă împotriva organismelor patogene, inclusiv a celor responsabile de holeră, poliomielită, hepatită și alte boli de origine bacteriană, virală și parazitară. 

Lumina UV distruge microorganismele prin descompunerea acizilor nucleici. ARN-ul celular și ADN-ul absorb nivelurile ridicate de energie asociate luminii UV cu unde scurte, în principal de 254 nm. Atragerea acestei energii UV creează legături noi între nucleotidele auxiliare, determinând conexiuni duble sau dimeri.

Formarea dimerilor la nivelul moleculelor adiacente și mai ales a timinei (componentă a ADN-ului) este cea mai frecventă degradare fotochimică. Formarea a numeroși dimeri de timină în ADN-ul bacteriilor și virusurilor blochează procesul de replicare și, prin urmare, puterea de infecție a acestora.

Lumina UV oferă un avantaj cheie față de metodele de dezinfecție pe bază de clor, datorită capacității de a reduce contaminarea cu protozoarele care amenință sănătatea publică (speciile Cryptosporidium, Giardia).

Cele mai citite articole