Ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi ca asistent medical în străinătate?

HomeDiverse

Ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi ca asistent medical în străinătate?

Tot mai multe persoane își doresc să lucreze în străinătate, mai ales în domeniul medical (ca medic, sau asistent medical generalist în Germania, Mar

George Simion – varsta
Situaţii în care persoanele fizice apelează la servicii de curăţenie rezidenţială
Cât de important este malaxorul profesional pentru deschiderea unei patiserii?

Tot mai multe persoane își doresc să lucreze în străinătate, mai ales în domeniul medical (ca medic, sau asistent medical generalist în Germania, Marea Britanie, Italia, Franța).

Multe țări europene atrag tot mai mulți lucrători prin salariile mari și prin condițiile de muncă oferite. Cu toate acestea, mutarea dintr-un mediu profesional în altul, la care se adaugă diferențele sociale, civilizaționale, persoanele noi cu care lucrătorul trebuie să socializeze, toate aceste aspecte sunt dificile, necesită timp, perseverență, hotărâre de a rezista și de a-și împlini țelurile. 

Îți spunem, în acest articol, ce ar trebui să știi dacă ești interesat de o carieră în străinătate.

Pentru a lucra în străinătate, ai nevoie de un contract de muncă. Contractul de muncă trebuie să fie semnat în două exemplare și trebuie scris într-o limbă pe care o cunoști. Este foarte important să consulți un jurist. Nu semna niciodată un contract dacă nu-i înțelegi conținutul. Fii atent la exprimări precum: „activități la cererea angajatorului” și întreabă întotdeauna ceea ce nu înțelegi. Desigur, tot ceea ce își doresc cei care pleacă să lucreze în străinătate este ca această adaptare să se producă ușor. Tocmai de aceea, trebuie să ai în vedere câteva lucruri importante cum ar fi:

  • știi o limbă de circulație internațională: cel mai mult te poate ajuta engleza, dar poate fi vorba și despre franceză. De asemenea, ar ajuta foarte mult dacă ai cunoaște limba țării în care te duci să lucrezi, cât de puțin. Te va ajuta să te simți mai încrezător.
  • verifică firma la care te angajezi în străinătate: verifică dacă activitatea firmei este legală. Dacă te angajezi prin firme intermediare solicită informații de la firma cu care închei un contract de muncă. Ideea este următoarea: nu pleca niciodată la muncă în afara țării înainte de a avea o bază legală. Dacă vrei să te angajezi în Uniunea Europeană (UE) este mai simplu. Dacă vrei să te angajezi în afara UE este mai complicat, pentru că ai nevoie de viză de lucru. Este important de știut, dacă ai viză turistică sau de studii este ilegal să lucrezi. În caz contrar poți fi amendat sau deportat. 
  • verifică firma de intermediere: certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerțului, statutul firmei. 
  • interesează-te din vreme care este salariul mediu în țara în care te duci să lucrezi. De asemenea, nu este rău să faci un calcul sumar pentru a vedea dacă salariul care ți se oferă poate acoperi cazarea, hrana, hainele.  
  • nu pleca fără să ai la dispoziție o sumă de bani din care să-ți poți plăti mesele, cazarea, sau drumul înapoi spre casă, dacă lucrurile nu decurg așa cum te-ai așteptat.
  • După ce ajungi în țara respectivă, identifică ambasada României sau cel mai apropiat consulat și informează-le despre prezența ta. Este important să-i poți informa despre adresa și locul tău de muncă și nu ar fi deloc rău să te înscrii la newsletter-ul lor, pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă. De asemenea, nu uita că misiunea diplomatică are, cel mai probabil, pagină de Facebook, pentru a fi la curent cu evenimentele care au în vedere comunitatea românilor din acea țară. 

Să fii asistent medical în Germania (sau în alte state din UE) nu este același lucru cu a fi asistent medical în România, din mai multe motive:

  • există diferențe la nivel de standarde profesionale și de responsabilități;
  • există diferențe la nivelul echipamentele medicale;
  • numărul de pacienți este diferit. În Germania, rolul unui asistent medical nu este numai acela de a trata pacienții conform indicațiilor medicului, ci și de a susține psihologic moralul pacienților.

Informează-te cât de mult poți înainte de a pleca și analizează cu atenție actele pe care le semnezi.

Imaginea se descarcă aici.