Mușcăturile de insecte: cum le recunoști și de ce sunt periculoase

HomeSanatate

Mușcăturile de insecte: cum le recunoști și de ce sunt periculoase

Mușcăturile și înțepăturile de insecte sunt foarte des întâlnite în România, mai ales în sezonul cald când multe persoane ies în natură și intră în c

Implanturi Dentare într-o Zi: Cum Fast and Fixed Schimbă Jocul
Alternativa naturală la pasta de dinți: pudra cu ghimbir pentru albirea dinților
De ce este atât de important somnul de prânz pentru copii?

Mușcăturile și înțepăturile de insecte sunt foarte des întâlnite în România, mai ales în sezonul cald când multe persoane ies în natură și intră în contact cu diferite tipuri de insecte.

Chiar dacă majoritatea mușcăturilor sunt inofensive și reprezintă doar un mic nivel de disconfort sub formă de prurit și înroșire a zonei afectate, există însă și numeroase mușcături și înțepături care pot provoca reacții și simptome mai severe.

Pentru ca tu să fi cât mai bine informată despre această potențială problemă, în continuare vom discuta despre tipurile de mușcături de insecte și motivul pentru care unele ar putea fi periculoase.

Cum recunoști mușcăturile de insecte?

Mușcăturile de insecte apar fie din dorința de hrănire, fie din cauza instinctului de apărare. Indiferent de motiv, înroșirea pielii, mâncărime și inflamarea zonei apar din cauza acidului produs de insectă sau de veninul acesteia.

Poți recunoaște o mușcătură de insectă prin mărimea zonei lezate și prin simptomele prezentate. Mai mult decât atât, majoritatea insectelor pot fi observate în timp ce mușcă sau înțeapă cum ar fi țânțarii, căpușele sau chiar unele tipuri de furnici.

De ce sunt periculoase mușcăturile de insecte?

Chiar dacă înțepăturile și mușcăturile de insecte provoacă de cele mai multe ori simptome ușoare, există totuși și posibilitatea ca unele dintre ele să fie periculoase fie prin declanșarea unor reacții alergice, fie prin transmiterea unor bacterii.

Două exemple care evidențiază cât de periculoase pot fi unele mușcături și înțepături de insecte includ:

Șocul anafilactic

Șocul anafilactic este cea mai severă formă a unei reacții alergice, manifestându-se de obicei prin dificultate în respirație sau scăderea tensiunii arteriale.

Chiar dacă acest șoc poate să apară de la orice tip de alergie, inclusiv cele asociate cu produsele alimentare, una dintre cele mai des întâlnite cauze sunt înțepăturile de albină și de viespe.

Boala Lyme

Boala Lyme este o afecțiune cauzată de o specie specifică de bacterii, care pot fi transmise prin mușcătura de căpușă.

Cu toate că această afecțiune se poate manifesta diferit în funcție de persoană, de cele mai multe ori boala Lyme poate cauza simptome precum:

  •  Stare de oboseală;
  •  O eczemă circulară, plată și roșie care seamănă deseori cu o țintă;
  •  Dureri articulare;
  •  Dureri de cap;
  •  Febră.

Prevenirea mușcăturilor de insecte

Deoarece prevenția este mult mai ușor de realizat decât tratarea simptomelor, este indicat să iei măsuri pentru a ține la distanță insectele cât mai eficient posibil. Pentru ca tu și familia ta să fiți cât mai bine protejați, puteți lua în considerare următoarele metode de protecție:

Produse anti insecte

Fie că este vorba de spray, cremă, gel sau chiar șampon, dacă plănuiești o ieșire în natură, atunci nu trebuie să-ți lipsească din geantă produse pentru protecție împotriva insectelor.

Conform unui studiu publicat în 2018 [1], deoarece produsele sintetice pot prezenta un risc atât pentru sănătate cât și pentru mediu, axarea pe uleiuri esențiale obținute din plante poate fi considerată o alternativă mai bună. Cu toate acestea, trebuie menționat însă, că nu există încă suficiente dovezi științifice care să confirme eficiența acestor uleiuri.

Chiar și așa, dacă dorești să ai un potențial nivel de protecție atunci poți lua în considerare numeroasele produse de acest tip, disponibile în farmacii și in magazine.

Îmbrăcăminte adecvată

Dacă ieși în natură este important să fi îmbrăcată adecvat pentru a reduce riscul de mușcături sau înțepături. Asta înseamnă să porți pantaloni, tricouri și șosete lungi și adidași sau orice alt tip de încălțăminte închisă (fără sandale sau papuci).

Această vestimentație nu numai că va reduce șansele căpușelor de a intra în contact cu pielea ta, ea va ține la distanță și insectele zburătoare cum ar fi țânțarii sau albinele.

Deoarece a început sezonul de ieșit în natură, este important de luat în considerare numeroasele insecte existente și riscurile care sunt asociate cu multe dintre mușcăturile și înțepăturile lor. Asigură-te astfel că iei fiecare măsură de precauție disponibilă pentru ca tu și familia ta să fiți cât mai în siguranță.

Referințe:

  1. Lee, Mi Young. “Essential Oils as Repellents against Arthropods.” BioMed Research International, Hindawi, 2 Oct. 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6189689/.