Bateria mașinii îți permite nu numai să deschizi portiera, geamurile glisante, să aprinzi farurile etc., ci îți permite de asemenea, să și pornești m
Bateria mașinii îți permite nu numai să deschizi portiera, geamurile glisante, să aprinzi farurile etc., ci îți permite de asemenea, să și pornești mașina. Și indiferent dacă o conduci pe distanțe scurte în condiții urbane sau dacă conduci un vehicul off-road pe teren dificil, departe de civilizație, în toate cazurile ai nevoie de acumulatori auto. S-ar putea să fii un fan al unui anumit brand, dar acesta nu este cel mai important lucru de luat în considerare atunci când cumperi baterie pentru mașina ta.
De fapt, caracteristica cu adevărat importantă este capacitatea bateriei. Unitatea de măsură pentru aceasta este de amperi-oră (Ah). Acest parametru determină capacitatea acumulatorilor de a alimenta un anumit consumator pentru o anumită perioadă de timp. Pe scurt, formula este: timp x curent (amperi) = amperi ore. Dar, pentru a calcula capacitatea acumulatorilor auto de care ai nevoie, nu este suficient doar atât.
Cum să alegi acumulatori auto?
Se știe că mașinile diesel au nevoie de o sursă de energie electrică cu o capacitate mai mare, decât mașinile pe benzină cu același volum. Nu este o problemă să alegi acumulatori auto cu o capacitate puțin mai mare decât este necesar, ci dimpotrivă, principalul lucru fiind acela de a se potrivi ca dimensiune.
Când trebuie înlocuiți acumulatorii auto?
Cele mai citite articole
În timp, acumulatorii auto își pierd capacitatea, iar bateria descărcată nu va putea porni mașina. Acest lucru se întâmplă adesea când vremea se răcește. Pentru a evita această situație, bacteria auto trebuie înlocuită înainte de a scădea capacitatea acesteia la un nivel critic. Când bateria este descărcată, este posibil să observi că motorul se rotește mai lent decât de obicei. Un alt semn poate fi deschiderea mai lentă a geamurilor după oprirea motorului, deoarece, acestea se mișcă mult mai încet decât atunci când motorul funcționează. Uneori s-ar putea să observi că luminile se estompează atunci când motorul este la relanti, dar din nou devin mai strălucitoare când motorul funcționează. Coroziunea excesivă a terminalelor și cablurilor bateriei implică, de asemenea, slăbirea.
Cum testezi capacitatea acumulatorilor auto?
Există mai mulți indicatori pentru a măsura această caracteristică. Cel mai adesea se măsoară cu un curent de pornire rece. Multe service-uri auto îți pot testa bateria cu un tester special. Poate măsura FTA-ul real și îl poate compara cu valorile unei baterii noi. O altă modalitate este prin măsurarea curentului de pornire – amperi pe care bateria le poate da în treizeci de secunde (la 0 grade Celsius). Al treilea indicator este capacitatea de rezervă, dar este utilizat doar pentru mașinile cu consum ridicat de energie.
În magazinul online vrumauto.ro poți găsi acumulatori auto cu capacitatea cuprinsă între 40 Ah și 100Ah, de la diferiți producători, cum ar fi Rombat, Caranda, Afa Plus, Exide, Pilot, Macht, Varta etc.