Supusă unor controverse inclusiv în România, tehnologia 5G pare să meargă mai departe în ritm accelerat. Chiar în țara noastră, săptămâna trecută, un
Supusă unor controverse inclusiv în România, tehnologia 5G pare să meargă mai departe în ritm accelerat. Chiar în țara noastră, săptămâna trecută, unul dintre operatorii de top în telefonie mobilă și date mobile a anunțat că în București există 100% acoperire pentru 5G. Ceilalți operatori fac de asemenea demersuri în același sens, chiar dacă licitația pentru licențele 5G a fost amânată de către autoritățile statului, ultimul termen anunțat fiind trimestrul 4 al anului 2020. Ce va aduce nou 5G? Depășirea unor limite în materie de viteză a conexiunilor mobile de internet, care va aduce utilizatorilor download mult mai rapid, chiar și de 13 ori. Acest lucru va ajuta în special industria de streaming video, descărcarea de fișiere de dimensiuni mari.
Se estimează că până în 2030 viteza medie a internetului în bandă largă va crește de la 46 Mbps la 110 Mbps, iar 66% din populația globală va avea acces la internet, conform playtech.ro, care se referă însă la toate conexiunile, nu doar 5G. Totuși, 5G va pune presiune și pe rețelele fixe. În total, 5,3 miliarde de oameni vor fi conectați la internet, utilizând cam 30 de miliarde de dispozitive, dintre care aproape jumătate vor fi mobile. 5G se va dezvolta la pachet cu tehnologia Wi-Fi 6, de asemenea în beneficiul utilizatorilor.
Cele mai citite articole
Conform Cisco, aproximativ 300 de miliarde de descărcări pentru aplicații se vor consemna până în 2023. Dezvoltarea 5G este o prioritate în multe state din lume, însă vor exista în paralel și rețele de tip 2G, 3G și 4G. Vor exista în medie 3,6 dispozitive /conexiuni în rețea de persoană și aproape 10 dispozitive / conexiuni pe gospodărie. Aproape jumătate dintre toate dispozitivele utilizate vor fi compatibile video. Conexiunile globale 5G vor ajunge până în anul 2023 la 10,6% din totalul conexiunilor mobile, față de doar 0,0% în 2018. Va crește și numărul hotspot-urilor Wi-Fi globale, până la 628 de milioane de hotspoturi publice Wi-Fi.
Vitezele de conectare la internet (ca valori medii) vor ajunge la 44 Mbps pentru conexiunile mobile, 92 Mbps pentru cele Wi-Fi și 110 Mbps pentru cele de bandă largă fixă. Față de prezent, vorbim de o triplare a valorilor. Tehnologia 5G va fi utilizată mai ales pe dispozitivele de top, multe dintre ele fiind acum în planurile pentru lansări viitoare ale tuturor companiilor de pe piața de smartphone-uri.
Un lucru este cert: 5G și dezvoltarea rețelelor de internet în general (inclusiv cele fixe, în bandă largă) vor crește puternic standardele în industrie și vor determina așteptări noi pentru utilizatori. Providerii de servicii online vor putea profita din plin de noua realitate, însă vitezele mari ale conexiunilor internet îi obligă în același timp să investească la rândul lor în hardware și software de ultimă generație, în servere bine echipate și administrate. Un provider de servicii internet din Romania, thc.ro, a anuntat instalarea unor linii de internet de mare viteza de pana la 100 Gbps. Calitatea serviciilor de web hosting vor conta și mai mult, pentru că utilizatorul obișnuit de internet va observa și mai rapid orice vulnerabilitate în materie de servere accesate. Website-urile vor avea nevoie de găzduire web „perfectă”, capabilă să permită experiențe online ideale, cu uptime aproape 100% și viteze foarte mari de încărcare a paginilor, în ritm cu posibilitățile tehnice ale rețelelor de internet.