Cum gestionezi agresivitatea copilului? Când este cazul să intervină un psiholog?

HomeSanatate

Cum gestionezi agresivitatea copilului? Când este cazul să intervină un psiholog?

Dacă faptul că cel mic împinge alţi copii, nu este foarte “darnic” cu jucăriile lui, aruncă, trânteşte şi are dese tantrumuri nu li se pare un semnal

Razvan Constantinescu – medic
Lapte praf Hipp pentru sănătatea bebelușilor
Preparate tradiționale de la ferme de pui originale

Dacă faptul că cel mic împinge alţi copii, nu este foarte “darnic” cu jucăriile lui, aruncă, trânteşte şi are dese tantrumuri nu li se pare un semnal de alarmă părinţilor, atunci cu siguranţă muşcăturile, loviturile mai grave şi chiar agresivitatea dusă la extrem ar trebui să îi îngrijoreze pe aceştia şi să îi determine să apeleze la ajutorul unor psihologi online.

Copiii învaţă agresivitatea din primii ani de viaţă, de la părinţi sau de la ceilalţi copii cu care interacţionează, precum şi din filme, desene, jocuri şi TV. O dată ce copilul a învăţat şi a “îmbrăţişat” comportamentul agresiv, acesta devine un tipar comportamental pentru el şi copilul va folosi agresivitatea ori de câte ori se va confrunta cu evenimente neplăcute şi frustrante. Agresivitatea devine o problemă ce trebuie să îi preocupe foarte serios pe părinţi, mai ales atunci când copilul ataca repetat un alt copil sau chiar adult.

Cauzele agresivităţii copiilor

Deşi tradiţia spune că orice copil care se manifestă agresiv în mod repetat este “soi rău” şi că seamănă cu un anumit membru al familiei şi că nu se poate face nimic pentru recuperarea lui, specialiştii susţin cu totul şi cu totul altceva. Frică, nesiguranța, lipsa încrederii în sine, respingerea socială, nevoia de atenţie constantă, precum şi mediul familial tensionat sau chiar violent, dificultăţile de adaptare şi educaţia agresivă sunt doar căţea dintre motivele pentru care copiii devin agresivi. La aceste motive se adaugă şi expunerea la desene, filme sau jocuri cu un conţinut violent şi un grup de prieteni cu asemenea comportamente.

Manifestările agresive care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinţi includ muscatul şi lovitul în md repetat, urmat de agresivitate verbală. Pedeapsa cu bătaia şi decizia de a lăsa copiii singuri într-o cameră când sunt agresivi nu reprezintă cele mai bune metode de educaţie. Părinţii nu fac altceva decât să determine manifestarea unui comportament şi mai agresiv al copiilor astfel, nu îl vor ajuta să se controleze.

Terapia psihologică a copilului agresiv

Copilul agresiv are nevoie de ajutor din partea unui specialist, pentru că părinţii nu reuşesc să facă faţă singuri acestei provocări. Pentru că terapia să dea roade, este necesar ca în cadrul şedinţelor psihologice să se:

Cele mai citite articole

·  stabilească reguli pentru părinţi şi copii şi să se găsească o motivaţie pentru schimbare;

·  expună comportamentele normale şi comportamentele agresive;

·  expună pericolele acestor comportamente asupra celor din jur şi asupra propriei dezvoltări;

·  încurajeze copiii să îşi exerseze abilitatea de a-şi exprima punctul de vedere şi interesele, fără a le nega pe cele ale celor din jur;

·  încurajeze copiii să îşi dezvolte stimă şi respectul de sine, sentimentul de competenta personală şi să înveţe cum să soluţioneze în mod paşnic unele conflicte, fixându-şi comportamente non-agresive pe care să le respecte ori de câte ori sunt puşi în situaţii delicate.

Cele mai citite articole