Extractia maselei de minte intra in categoria interventiilor chirurgicale orale realizate chiar in clinicile stomatologice. Inainte de inceperea proc
Extractia maselei de minte intra in categoria interventiilor chirurgicale orale realizate chiar in clinicile stomatologice. Inainte de inceperea procedurii, este necesara efectuarea unui consult stomatologic de catre un medic dentist cu experienta care examineaza cu atentie atat pozitia dintilor, cat si starea lor de sanatate.
De regula, molarii de minte nu provoaca riscuri sau complicatii la nivelul structurii dentare, atat timp cat se dezvolta in mod corespunzator si sunt pozitionati corect. In caz contrar, exista riscul ca molarul sa acumuleze multe resturi alimentare, fiind dificil de curatat si cauzand aparitia cariilor sau a afectiunilor dentare periculoase. Cu alte cuvinte, extractia molarului devine necesara in momentul in care medicul sesizeaza aparitia unor complicatii sau a unor dureri insuportabile din cauza cresterii sale neadecvate.
Cand trebuie sa fie efectuata procedura de extractie a maselei de minte?
De obicei, maseaua de minte incepe sa-si faca simtita prezenta in intervalul varstei de 17-25 de ani. Desi inainte avea un rol decisiv in procesul de masticatie (mai ales la oamenii preistorici care consumau fructe foarte tari sau carne cruda), in prezent, de cele mai multe ori, molarul nu mai este necesar.
Mancarea consumata poate sa fie mestecata suficient de bine si de dintii formati pana la aceasta varsta. De asemenea, exista studii concludente care afirma faptul ca maselele de minte au inceput sa nu mai apara la aproximativ 25% din populatie, iar acest procentaj este in crestere.
Complicatii care pot fi generate de cresterea neadecvata a molarului de minte
In cazul in care molarul de minte nu se dezvolta adecvat, poate sa favorizeze aparitia unei serii generoase de complicatii ca cele mentionate mai jos:
- dezechilibrarea structurii dentare – acest fenomen apare mai ales atunci cand molarii de minte nu au suficient spatiu pentru a creste, fortandu-se cat de mult pot sa te integreze in structura dentara;
- rutina orala deficitara;
- disconfort in regiunea maxilarului;
- dureri de cap;
- infectii gingivale.
Astfel, aparitia maselei de minte vine la pachet cu o mare responsabilitate din partea pacientului, care trebuie sa se asigure ca efectueaza consultatiile necesare la medicul stomatolog.