Bijuteriile pot fi considerate cele mai bune prietene ale unei femei. Indiferent că au fost primite cadou ori cumpărate personal, orice femeie ar tre
Bijuteriile pot fi considerate cele mai bune prietene ale unei femei. Indiferent că au fost primite cadou ori cumpărate personal, orice femeie ar trebui să știe cum să recunoască bijuteriile veritabile de cele false.
Chiar dacă este vorba despre bijuterii din aur, cu diamante, din argint sau platină, cumpărarea acestora de la magazine de specialitate beneficiază de o garanție a calității. Pentru bijuteriile la care proveniența nu se cunoaște, femeile trebuie să acorde atenție unor anumite detalii.
Prin urmare, în continuare sunt prezentați câțiva pași pentru a verifica veridicitatea unei bijuterii din aur.
Verificarea marcajului bijuteriilor
În funcție de puritatea acestuia, aurul poate fi de 9 karate, de 10, 12, 14, 18, 20, 22 sau chiar 24 de karate (acesta fiind cel mai pur). Pentru fiecare dintre aceste tipuri, există marcaje internaționale specifice.
Marcajul aurului pornește de la 375 pentru aurul de 9 karate și ajunge până la 999 pentru aurul de 24 de karate, majoritatea bijuteriilor din aur de pe piață fiind cele de 14 karate (585) și de 18 karate (750).
Prin urmare, orice bijuterie veritabilă din aur ar trebui să fie inscripționată cu un astfel de marcaj. Totuși, bijuteriile foarte vechi pot fi lipsite de aceste inscripții deoarece este posibil să se fi șters odată cu trecerea timpului. De asemenea, chiar și unele bijuterii false pot imita acest marcaj, astfel că acest pas nu este suficient.
Utilizarea unor obiecte din porțelan
Aurul poate fi verificat dacă este adevărat sau nu cu ajutorul unor obiecte din porțelan, dar care nu sunt lucioase. Pe o porțiune de ceramică brută se trece cu bijuteria din aur, iar în funcție de culoare urmei pe care aceasta o lasă pe ceramică se poate afla dacă bijuteria respectivă este din aur sau nu.
În cazul unei bijuterii din aur de calitate, urma trebuie să fie de culoare aurie, în schimb, dacă aceasta este de culoare roșiatică sau neagră, materialul din care este realizată bijuteria este unul fără valoare.
Verificarea bijuteriei cu magnetul
Aurul este unul dintre metalele care nu pot fi atrase de magnet. De aceea, pentru verificarea unei astfel de bijuterii, magnetul poate fi un instrument util.
Totuși, rezultatul ar putea fi influențat dacă bijuteria are și alte accesorii, precum clips-uri sau arcuri, care sunt realizate din alte materiale.
Acidul azotic nu reacționează la aur
În general, acidul azotic este utilizat în industria chimică și în domeniul sănătății, însă acesta poate fi folosit și pentru a afla dacă o bijuterie este realizată din aur sau doar din aliaje care imită acest metal prețios.
În funcție de reacția chimică pe care acesta o are la contactul cu bijuteria, se poate afla și metalul din care aceasta este realizată:
- dacă este una de culoare verzuie, înseamnă că materialul este unul oarecare;
- dacă este una lăptoasă, atunci bijuteria este realizată din argint suflat cu aur;
- dacă reacția chimică lipsește înseamnă că materialul este cu adevărat aur.