Necesitatea schimbării unei baterii auto nu este determinată numai de perioada în care aceasta a fost folosită, ci de starea efectivă în care se află
Necesitatea schimbării unei baterii auto nu este determinată numai de perioada în care aceasta a fost folosită, ci de starea efectivă în care se află una din cele mai importante componente ale autoturismului. Bateria auto este reîncărcabilă şi foloseşte energia pentru a alimenta sistemele vehiculului în staţionare şi pentru a rula motorul atunci când trebuie pornit.
Ce trebuie ştiut despre bateria auto?
Bateria auto este una din cele mai importante componente ale autoturismului care, din păcate, în timp, îşi pierde puterea sau capacitatea de a-şi reţine sarcina. Este posibil ca o baterie slabă să nu mai poată porni autoturismul, mai ales când vremea se răceşte. Atunci când bateria se va dovedi prea slăbită pentru a porni motorul, aceasta trebuie să fie alimentată din exterior pentru a porni. Pentru a evita această situaţie, este recomandată schimbarea bateriei auto până când aceasta ajunge la nivelul critic.
Semne că bateria auto trebuie schimbată
Conducătorii auto trebuie să cunoască semnele pe care maşina le dă şi care presupun necesitatea schimbării bateriei auto, pentru a nu fi puşi în situaţii stânjenitoare sau chiar limită şi pentru a evita surprizele neplăcute. Semnele că bateria auto trebuie schimbată sunt:
· Pornirea greoaie a motorului maşinii
Cel mai important scop pe care îl are bateria maşinii este acela de a ajuta motorul la pornire. Motorul are nevoie de electricitate, iar bateria este principala sursă. Bateriile auto tind să se defecteze în perioada iernii, când temperaturile scad din ce în ce mai mult, dar şi în situaţiile în care autoturismul nu a fost folosit o perioadă lungă de timp. Atunci când motorul are probleme la pornire, cu siguranţă este necesară schimbarea bateriei, fiind primul semn că bateria este deja slabă.
Cele mai citite articole
· Funcţionarea defectuoasă a componentelor electrice ale autoturismului
Bateria auto este o sursă principală de electricitate, dar nu doar pentru motor, ci şi pentru celelalte componente electrice ale autoturismului. Atunci când farurile nu mai luminează la fel ca înainte, când se pornesc ventilaţia sau radioul și se observă nereguli, înseamnă că bateria auto dă primele semne de funcţionare defectuoasă.
· Aprinderea martorului din bord
Sunt şi situaţii în care se aprinde un martor în bord, care indică starea bateriei. În cazul în care un beculeţ se aprinde, conducătorii auto trebuie să citească acest semn că fiind un indicator clar al necesității schimbării bateriei auto. La autoturismele mai vechi este posibil ca martorul să nu apară.
· Umflarea carcasei bateriei auto
În această situaţie, bateria auto trebuie schimbată de urgenţă. Din cauza frigului sau a căldurii excesive, carcasa bateriei auto se poate umfla, mai ales dacă maşina este lăsată în repaos o perioadă îndelungată în timpul iernii. Şansa ca bateria auto să îngheţe este foarte mare.
· “Expirarea” datei de funcţionare a bateriei auto
Bateriile auto au o durată de funcţionare de maxim 4-5 ani. Aceasta este durata medie de viaţă a unei asemenea componente. Durata de funcţionare depinde foarte mult de expunerea autoturismul la frig sau la căldură.