Artrita reprezintă inflamația uneia sau a mai multor articulații și se manifestă cel mai adesea prin dureri articulare, umflarea articulației afectat
Artrita reprezintă inflamația uneia sau a mai multor articulații și se manifestă cel mai adesea prin dureri articulare, umflarea articulației afectate și reducerea mobilității. Este o afecțiune destul de comună, care poate avea un puternic impact negativ asupra calității vieții și la dezvoltarea căreia pot contribui mai mulți contribui mai mulți factori. Unii dintre ei îi putem controla, alții nu, însă cunoașterea lor este importantă. Continuă să citești pentru a afla care sunt cei mai importanți factori de risc pentru artrită și cum poți reduce riscul apariției sale.
1. Excesul de greutate și obezitatea
Ce trebuie să știi despre artrită în primul rând este că există anumiți factori care pot contribui nu numai la creșterea riscului de apariție a acestei afecțiuni, ci și la agravarea sa. Printre ei se numără excesul de greutate și obezitatea. Kilogramele în plus exercită o presiune suplimentară asupra articulațiilor, în special asupra acelora care susțin greutatea corpului, cum sunt șoldurile sau genunchii. Din această cauză, riscul de a face osteoartrită sau de agravare a simptomelor sale este mai ridicat în rândul persoanelor supraponderale sau obeze.
Adoptarea unei diete sănătoase și a unui stil de viață activ te poate ajuta să îți ții greutatea sub control, ceea ce va contribui și la reducerea riscului artritei.
2. Fumatul
Printre numeroasele probleme de sănătate cu care este asociat fumatul se numără și artrita. În primul rând, el crește riscul apariției artritei reumatoide și a agravării acesteia. În al doilea rând, fumătorilor le este mai greu să facă mișcare, să se mențină într-o bună formă fizică, ceea ce îngreunează gestionarea artritei reumatoide și a altor tipuri de artrită.
Sănătatea articulațiilor tale reprezintă un motiv în plus să te lași de fumat, dacă nu ai făcut încă acest lucru. Nu este întotdeauna ușor, dar nici imposibil. Nu ezita să ceri ajutor atunci când ai nevoie și cu siguranță vei reuși.
3. Vârsta
Vârsta este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru artrită. Odată cu înaintarea în vârstă, crește riscul dezvoltării artritei reumatoide, a osteoartritei, a gutei, dar și a altor tipuri de artrită. Din păcate, nu este unul dintre factorii de risc pe care îi poți controla.
4. Sexul
Sexul este considerat și el un factor de risc nemodificabil pentru artrită. Majoritatea tipurilor de artrită, inclusiv osteoartrita, artrita reumatoidă și fibromialgia, sunt mai frecvente diagnosticate în rândul femeilor. Guta, în schimb, este mai comună în rândul bărbaților. Nu a fost găsită încă o explicație pentru acest lucru.
5. Ocupația
Există anumite profesii care necesită efectuarea unor mișcări repetitive, ce exercită o presiune suplimentară pe articulații și cresc riscul dezvoltării artritei. De exemplu, dacă ai o profesie ce presupune îndoirea repetată a genunchilor sau adoptarea unei poziții ghemuite, riscul de a suferi de osteoartrita genunchiului este mai ridicat. Este important să încerci să găsești modalități de a reduce, pe cât posibil, presiunea exercitată asupra articulațiilor.
6. Moștenirea genetică
Unele tipuri de artrită se moștenesc în familie, deci riscul de a suferi de această afecțiune este mai mare dacă părinților sau fraților tăi li s-a întâmplat același lucru. Există anumite gene care sunt asociate cu un risc mai ridicat de artrită reumatoidă, lupus eritematos sistemic (LES) și spondilită anchilozantă. De asemenea, acestea favorizează și agravarea artritei.
Artrita este o afecțiune des întâlnită, cu care oricare dintre noi poate fi diagnosticat la un moment dat și care ne va împiedica să desfășurăm anumite activități și ne va afecta mobilitatea. Apariția sa este favorizată de anumiți factori, cum sunt vârsta, sexul, greutatea corporală, istoricul medical familial, fumatul sau ocupația. O parte dintre ei nu pot fi modificați. Menținerea unei greutăți sănătoase, renunțarea la fumat sau evitarea mișcărilor repetitive pot ajuta însă la evitarea unora dintre acești factori și la reducerea riscului artritei.