Recuperarea creantelor si COVID-19: ce ar trebui sa invatam dupa criza economica din 2008

HomeDiverse

Recuperarea creantelor si COVID-19: ce ar trebui sa invatam dupa criza economica din 2008

Pe mai multe piete din Europa, recuperarea creantelor s-a focalizat initial pe gasirea celei mai bune metode de a impulsiona debitorii sa plateasca d

Elena Lasconi – biografie
Care este nuanța de aur potrivită pentru tine?
Silviu Predoiu – copii

Pe mai multe piete din Europa, recuperarea creantelor s-a focalizat initial pe gasirea celei mai bune metode de a impulsiona debitorii sa plateasca datoriile, decat pe cat de repede pot fi recuperate creantele. Odata cu pandemia COVID-19, aceasta abordare este iarasi pe primul loc tinand cont ca cei care au solicitat credite sunt in dificultate de plata. Kruk Romania, una dintre cele mai importante firme de recuperat creante din Europa de Est, sustine ca isi concentreaza metodele de colectare a datoriilor pe nevoile clentilor.

Trecutul este ceva din care ar trebui sa invatam. Mai exact, exista mai multe asemanari decat credem intre perioada actuala si criza financiara din 2008. Asadar, sa ne uitam la unele dintre lectiile care vor ajuta la solutionarea unora dintre provocarile legate de recuperarea creantelor sub amenintarea COVID-19.

Ce am invatat in 2008

Au fost o serie de lucruri pe care nu le-am facut in timpul crizei globale, criza financiara din 2008. In special, nu am reusit:

  • Sa identificam clientii care au fost direct afectati financiar de criza economica din 2008. Astazi, riscam sa facem acelasi lucru, adica sa nu identificam clientii care intra in impas financiar din cauza COVID-19.
  • Trebuie sa intelegem cum ar actiona acesti clienti afectati de pandemie in comparatie cu ceilalti care nu isi platesc datoriile:

*Cum s-a modificat comportamentul lor privind plata ratelor odata cu declansarea pandemiei

Cele mai citite articole

*Cum s-ar putea comporta odata ce criza care a declansat stresul financiar incepe sa treaca.

*Estimati cand va avea loc revenirea lor la confortul financiar de dinainte de inceperea crizei

Cu doi ani inainte de criza economica din 2008, perioada medie de revenire a unui debitor la confortul financiar era de 2,5 ani. Deci, daca un client a intrat in imposibilitate de plata, a trecut prin intregul proces de recuperare a creantelor si a ajuns apoi pe mana unei firme de recuperare creante, de obicei, a fost nevoie de 2,5 ani de la momentul inregistrarii creantelor pana cand recuperatorul datoriei a reusit sa ajunga la un obicei de plata cu debitorul.

Dupa doi ani dupa criza economica din 2008, perioada de revenire a debitorilor la confortul financiar s-a redus la noua luni. Acest lucru s-a datorat faptului ca datornicii care au fost inclusi in programul de recuperare a creantelor au devenit buni platnici, avand probleme de plata pe termen scurt. Acestia au un profil de moralitate financiara foarte diferit si se intorc rapid in campul muncii, ajungand sa castige din nou, de aceea devin bun platnici.

De aceea este foarte important ca astfel de debitori sa fie identificati si abordati corect. Deci, ce este diferit intre criza economica din 2008 si pandemia COVID-19? Din pacate, vulnerabilitatea atat pe termen scurt cat si pe termen lung pare acum mai mare.

Cele mai citite articole