Pivoții hidrostatici eficientizează modul în care agricultorii irigă culturile. De la distribuția precisă a apei, la randamentele crescute a
Pivoții hidrostatici eficientizează modul în care agricultorii irigă culturile.
De la distribuția precisă a apei, la randamentele crescute ale culturilor, irigarea cu pivot histrostatic reprezintă un real sprijin pentru agricultori.
1. Aplicare eficientă a apei.
Irigarea cu pivot central, fix sau mutabil rapid, este una dintre cele mai eficiente metode de irigare. Transmisia hidrostatică cu mișcare continuă asigură aplicarea uniformă a apei și a fertilizanților.
Acești pivoți hidrostatici pot distribui apa în mod uniform, ceea ce ajută la evitarea udării excesive și la economisirea apei.
Sistemele controlate prin GPS permit ajustarea precisă a cantității de apă distribuite și a timpului de irigare, pentru a acoperi necesarul de apă specific fiecărui tip de cultură.
2. Recolte mai bogate.
Aproape toate culturile, inclusiv porumbul, cartofii, cerealele, lucerna și legumele pot fi irigate cu succes prin pivoții de irigare hidrostatici. Deoarece irigarea cu pivot hidrostatic furnizează apă în mod uniform, randamentul culturilor crește semnificativ. Apa este distribuită uniform și în zonele cu teren denivelat sau cu diferite tipuri de sol.
3. Costuri reduse de utilizare.
În comparație cu alte metode, irigarea cu pivoți hidraulici necesită mai puțină forță de muncă. Odată ce sistemul este configurat, acesta poate fi operat și monitorizat cu ușurință de la distanță cu intervenții minime pe teren. O persoană poate gestiona, de obicei, zeci de hectare de irigare, în comparație cu alte metode care ar necesita mai multe persoane pentru a iriga aceeași zonă.
Descoperă Pivoții hidrostatici T-L!
Cele mai citite articole
T-L Irrigation din Nebraska SUA este singurul producător de sisteme de irigare acționate hidrostatic de tip pivoți și liniare, cu peste 60 de ani de experiență. În România, Agropark Trading este distribuitor oficial, ocupându-se atât de comenzi, consultanță la achiziționare, cât și de instalare, mentenanță și service în perioada de garanție și postgaranție.
Spre deosebire de modul de funcționare ”start-stop” al pivoților electrici, întregul sistem de irigare T-L se mișcă în mod continuu, ceea ce face ca aplicarea apei și a fertilizanților să fie uniformă.
Forța hidrostatică, superioară celei electrice, combinată cu sistemele de tracțiune tip motor hidraulic – reductor planetar/melcat, reduce probabilitatea ca pivoții de irigații T-L să se împotmolească.
Viteza constantă de deplasare reduce uzura componentelor transmisiei și elimină puterea suplimentară pentru învingerea forțelor de inerție necesară sistemelor electrice start-stop.
Agricultorii care aleg pivoții hidrostatici T-L beneficiază de cea mai bună garanție din industrie. Cutiile de viteze planetare sunt garantate timp de 8 ani/24.000 de ore. Angrenajele melcate sunt proiectate pentru 8 ani/16.000 de ore. Motoarele hidraulice sunt garantate 4 ani/4.000 ore.
Pe lângă opțiunea de control manual a vitezei și direcției, T-L oferă opțiuni automatizate, ce pot fi gestionate de la distanță, printr-o aplicație pe telefonul mobil sau laptop: pornire – oprire, schimbare direcție de rulare, schimbare rată de aplicare a apei, programarea irigării.
Cât costă un sistem de irigare hidraulic?
Prețul unui pivot de irigare antrenat hidraulic este semnificativ mai mare decât alte sisteme de irigat de tip tamburi sau aspersiune clasică, datorită suprafeței semnificativ mai mare pe care o poate acoperi.
Prețul de investiție pe hectar pentru irigarea cu pivot hidraulic variază în jurul sumei de 1800 Euro/Ha în cazul unui pivot de aproximativ 400 M care acoperă o suprafață de 50 Ha. Această valoare variază în funcție de lungimea sistemului, în funcție de elementele de control al acestuia, precum și în funcție de alte opțiuni. Investiția se poate recupera în 5-7 ani.
Durata de viață a sistemului este de peste 35 de ani; echipamente cu o vechime de 50 de ani se prezintă încă în stare bună de funcționare.
Pentru implementarea sistemelor de irigații, fermierii pot accesa mai multe surse de finanțare precum:
- fonduri europene
- leasing
- credit bancar